Van Besouw vraagt surséance aan

GOIRLE, 10 JUNI. Tapijt- en kunststoffenproducent Koninklijke Van Besouw in Goirle heeft gisteren niet alleen uitstel van betaling aangevraagd voor haar dochterbedrijf Van Besouw Tapijt, maar ook voor de houdstermaatschappij en dochter Van Besouw Kunststoffen.

Van Besouw (230 medewerkers) kampt met acute liquiditeitsproblemen. Die zijn het gevolg van een plotselinge verslechtering van de situatie op de tapijtmarkt en verkrapping van de marges in de sector kunststoffen. Volgens gedelegeerd commissaris P. Albregts kampte de tapijtdivisie in de eerste maanden van dit jaar met “een achterstand in de omzet”, terwijl de kunsstoffendivisie zich geconfronteerd zag met “een sterke stijging van de grondstoffenprijzen”. De huisbankiers, ABN Amro en CLBN, wilden de hierdoor ontstane, additionele kredietbehoefte niet financieren.

De directie is nog met enkele partijen in gesprek over voortzetting van de activiteiten, al dan niet binnen concernverband. Albregts: “We zoeken op zo kort mogelijke termijn aansluiting om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden.”

Vorig jaar leed Van Besouw een verlies van 3,1 miljoen gulden op een omzet van 62,3 miljoen. De solvabiliteit, toen gedaald tot 19 procent, bedraagt inmiddels nog slechts circa 10 procent.

Op de Amsterdamse effectenbeurs zal Van Besouw, waarvan de notering gisteren werd geschorst, met ingang van maandag op het 'strafbankje' plaatsnemen. (ANP)