'Spontane' incidenten in Druten zijn verdwenen

DRUTEN, 10 JUNI. De mogelijk paranormale verschijnselen in een woonhuis in Druten zijn verdwenen. Er hebben zich de afgelopen drie weken geen incidenten meer voorgedaan. Dit zegt het Parapsychologisch Instituut in Utrecht dat een onderzoek naar de verschijnselen heeft gedaan.

Bewoners en omwonenden verklaarden eerder dat stenen, zand en gebruiksvoorwerpen spontaan door de huiskamer vlogen en kapot vielen. Ook ramen zouden zomaar zijn gesprongen. Volgens het instituut heeft het optreden van de verschijnselen vermoedelijk verband gehouden met moeilijkheden in de relationele sfeer van een 15-jarige zoon van de uit Turkije afkomstige familie Polat. De jongen werd een jaar geleden tegen de zin van zijn moeder door zijn vader naar Nederland gehaald.

De onderzoekers hebben twee weken lang met de bewoners gesproken en een toevalsgetallengenerator in het huis opgesteld. Dit apparaat, ook wel Random Number Generator geheten, genereert getallenreeksen waarvan de structuur kan worden beïnvloed door eventuele bewustzijnsprocessen.

De onderzoekers kunnen nog niet zeggen of er, zoals werd vermoed, sprake is geweest van psychokinese door een poltergeist. Hierbij zouden als gevolg van een interactie tussen bewustzijn en materie voorwerpen in beweging worden gebracht zonder dat ze worden aangeraakt. D. Bosga van het Parapsychologisch Instituut wil de mogelijkheid niet uitsluiten dat er sprake is geweest van fraude.

Dat de verschijnselen nu zijn verdwenen, komt volgens Bosga doordat de 15-jarige jongen met de onderzoekers over zijn problemen heeft gepraat. Poltergeist-verschijnselen moeten volgens de parapsycholoog worden gezien als een uitdrukking van spanningen die bij gebrek aan mogelijkheden tot gesprek niet op andere wijze geuit kunnen worden.