Rusland en Oekraïne regelen probleem vloot

MOSKOU, 10 JUNI. Rusland en de Oekraïne hebben gisteren hun problemen rondom de verdeling van een gemeenschappelijke marinevloot opgelost. Dit hebben de presidenten Jeltsin en Koetsjma gezegd na een ontmoeting in Sotsji, aan de Zwarte Zee.

Kern van het bereikte akkoord is dat Russische oorlogsschepen gebruik zullen maken van Oekraïense havens. Van welke havens de Oekraïense schepen gebruik zullen maken is niet in de overeenkomst vastgelegd.

De meer dan 300 schepen tellende Zwarte-Zeevloot vormt al sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 een splijtzwam tussen Rusland en de Oekraïne. De problemen betreffen de verdeling van de schepen en het gebruik van havenfaciliteiten. De thuishaven is Sevastopol op het schiereiland de Krim, dat grotendeels door Russen wordt bewoond maar tot de Oekraïne behoort. In naam staat de vloot onder gemeenschappelijk commando, maar Kiev klaagt dat in de praktijk de commandanten alleen bevelen uit Moskou aannemen.

De twee buurlanden hebben in het verleden herhaaldelijk akkoorden over deze erfenis van de Sovjet-Unie gesloten, maar geen bleek blijvende waarde te hebben. Deze keer is dat volgens beide presidenten anders. “Vandaag hebben wij, Leonid Koetsjma en ik en de twee delegaties, deze kwestie voor eens en voor altijd opgelost”, zei Boris Jeltsin. Koetsjma was iets voorzichtiger: “Hoewel enkele kleine problemen blijven, beschouw ik deze kwestie in het algemeen als opgelost.”

De besprekingen concentreerden zich vooral op de vraag van welke havens de Russische en Oekraïense delen van de vloot gebruik zullen maken. Over de verdeling van de vloot zijn beide landen al eerder overeengekomen dat ieder de helft krijgt, waarna Rusland een aanzienlijk deel van de Oekraïense helft zal kopen. Moskou stond erop dat uitsluitend Russische schepen van Sevastopol gebruik zouden maken. Kiev wilde bij voorkeur dat de Russen zouden vertrekken, maar ten minste dat ook Oekraïense schepen in de Oekraïense haven zouden kunnen afmeren.

In de gisteren door beide presidenten ondertekende verklaring staat dat Sevastopol de thuishaven wordt van de Russische Zwarte-Zeevloot en dat de Russische schepen de voorzieningen van de huidige Zwarte-Zeevloot op de Krim zullen overnemen. Over havens van het Oekraïense deel van de vloot vermeldt het akkoord niets.