Roosevelt (2)

In de boekenbijlage van 27 mei schrijft Rob Soetenhorst: “Newt Gingrich, de radicaal-conservatieve voorman van de Republikeinen in Amerika, kan zijn bloed nu nog drinken. President Franklin Delano Roosevelt is het symbool geworden van staatsbemoeienis in de Verenigde Staten, die Gingrich verafschuwt.”

Dit is niet correct. In de voor hem karakteristieke, wat paradoxale stijl heeft Gingrich namelijk herhaaldelijk zijn bewondering voor president Roosevelt uitgesproken. Hij noemde hem in een toespraak zelfs 'as a political leader the greatest figure of the 20th century' (New York Times, 6 december 1994). Gingrich ziet zichzelf dan ook als een moderne Roosevelt. Hij meende dat de tijden waarin Roosevelt opereerde om zoiets als de New Deal vroegen, maar dat het nu juist tijd is voor een diametrale aanpak. Republikeinen mogen de voortbrengselen van de New Deal verafschuwen en te vuur en te zwaard bestrijden, hun voorganger is van zijn verering van de voortbrenger van de New Deal niet af te brengen.

    • Michiel Visser