Rodamco mikt op Aziatisch vastgoed

ROTTERDAM, 10 JUNI. Rodamco, het vastgoedfonds van de Robeco Groep, zal de komende jaren tussen de 1,5 miljard gulden en 2 miljard gulden beleggen in vastgoedprojecten in het Verre Oosten. Dit heeft topman J. Kremers van Rodamco gistermiddag meegedeeld.

Het vastgoedfonds wil het aandeel van het Verre Oosten in de internationale spreiding van de vastgoedbeleggingen omhoog brengen van acht procent nu naar 25 procent op termijn. Volgens Kremers zijn de te behalen rendementen in het Verre Oosten vaak hoger dan die op vergelijkbare projecten in de Verenigde Staten en Europa. Zo heeft het fonds voor het project Lippo Village in Jakarta van zijn Indonesische partner een garantie voor een rendement van 13 procent in de eerstvolgende vier jaar.

Aan het einde van het boekjaar 1994/1995, dat op 28 februari eindigde, had Rodamco voor 534 miljoen gulden aan beleggingen in Australië, Indonesië en China. In de toekomst zal Australië voor vijf procent deel uitmaken van de totale portefeuille, China (inclusief Hong Kong) eveneens vijf procent en het overige Verre Oosten vijftien procent.

Het fondsmanagement wilde niet ingaan op lopende besprekingen over nieuwe projecten in de regio, maar bronnen melden dat Rodamco gesprekken voert over een omvangrijke investering in Maleisië.

In het eerste kwartaal van het lopende boekjaar behaalde Rodamco een nettowinst van 116 miljoen gulden, tegen 108 miljoen gulden in dezelfde periode vorig jaar. Door de daling van met name de Amerikaanse dollar werd de vastgoedportefeuille 98 miljoen gulden minder waard in guldens. Daardoor komt het totaalresultaat over het eerste kwartaal uit op 16 miljoen gulden.

Het totaalresultaat per aandeel, waar herwaarderingen in zijn begrepen, bedroeg in boekjaar 1994/1995 3,2 procent, tegen 4,7 procent in het vorige boekjaar en een verlies in de drie jaar daarvoor. Hoewel het management van Rodamco een winstverbetering voor het fonds voorziet in het lopende jaar, kan de winst per aandeel verwateren omdat het dividend ook dit jaar naar keuze in aandelen wordt uitgekeerd.