Nederlanders in juli definitief weg uit enclave Srebrenica

DEN HAAG, 10 JUNI. De Nederlandse troepen worden in juli definitief uit Srebrenica teruggetrokken. De VN zal de aflossing moeten regelen. Dat schrijft minister Voorhoeve (defensie) in zijn Hollands Dagboek in deze krant. Srebrenica is een moslim-enclave in Oost-Bosnië.

Voorhoeve heeft vorige week de chef Defensiestaf, generaal H. van den Breemen, opdracht gegeven die “eenvoudige boodschap” in Zagreb over te brengen aan de commandant van de VN-troepen. “De beurt is nu echt aan een ander. De aflossing moet geregeld worden, anders laat de VN ons er veel te lang zitten,” aldus de minister in zijn dagboek.

Uit veiligheidsoverwegingen wordt Voorhoeve “sinds kort” extra bewaakt. “Er is reden om de minister extra te beveiligen”, zegt een woordvoerder van Defensie. Hij wilde bevestigen noch ontkennen of de maatregel voortvloeit uit een tip over een mogelijke aanslag van Serviërs op de bewindsman. “Iedereen kan waarnemen dat er in het gevolg van de minister lieden meelopen die niet tot het gebruikelijke gezelschap behoren.”

Tot nu toe heeft de regering steeds gezegd dat 'Dutchbat' in Srebrenica zal blijven tot er een aflossing gevonden is. Premier Kok heeft druk uitgeoefend op minister Voorhoeve om met meer inspanningen voor aflossing te zorgen, omdat de Verenigde Naties zelf geen vervangers hebben gevonden. Ook een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de Nederlandse blauwhelmen vertrekken, zo niet in juli dan toch zeker in december.

Voorhoeve heeft de laatste twee weken zelf contact gezocht met andere landen. Daarbij doet zich de moeilijkheid voor dat het door de militaire situatie in Bosnië noodzakelijk is troepen te vinden die al in Bosnië aanwezig zijn. Dat is tot nu toe niet gelukt. De VN-leiding wil geen Oekraïeners, omdat zij zich schuldig maken aan illegale handel.

Gisteren zei Voorhoeve in de Tweede Kamer dat er kansen zijn dat er vervangers worden gevonden, maar tot nu toe heeft zich nog geen land aangemeld.