Herstel in Japan verloopt traag

TOKIO, 10 JUNI. De economie van Japan herstelt in een traag tempo. Uit het gisteren gepubliceerde kwartaalrapport van de centrale bank van Japan blijkt dat de hoge koers van de yen en de vermindering van de groei van de Amerikaanse economie de activiteiten in het land duidelijk negatief beïnvloeden. Dat vertaalt zich in een aantal sectoren in een vermindering van het economisch klimaat, in aanhoudende prijsdalingen en lagere omzetcijfers van bedrijven in de verwerkende industrie, aldus directeur Kunihiko Takeshima van de afdeling onderzoek en statistiek van de centrale bank. Het trage hersteltempo leidde tot slechts een beperkte stijging van de index voor de verwerkende industrie. In een reactie op het rapport zei plaatsvervangend directeur Tsutomu Tanaka van het centraal planbureau van Japan dat de resultaten “niet zo slecht” zijn als verwacht. De particuliere consumptie, die het grootste aandeel in de Japanse economie uitmaakt, groeit weer sinds half mei. De winsten van bedrijven stijgen weer, zo constateerde hij verder. Dat komt doordat zij hun herstructureringen grotendeels achter de rug hebben. De situatie op de arbeidsmarkt zal geleidelijk verbeteren. De investeringen zullen met 3,2 procent toenemen in vergelijking met het jaar 1994/95. Vorig jaar gingen de investeringen nog met 8,3 procent omlaag. Vorige maand stelde de OESO voor 1995 haar raming van de groei van het bruto binnenlands produkt neerwaarts bij van 2,5 tot 1,3 procent. De groeiraming voor 1996 ging omlaag van 3,4 procent tot 2,3 procent.