Derek Jacobi schittert als middeleeuwse speurmonnik

Cadfael - One Corpse Too Many (Het laatste lijk). Zondag, Ned.1, 21.46-23.05u. De andere drie delen van Cadfael worden uitgezonden op 18 juni, 25 juni en 2 juli.

Aan het eind van de aflevering, wanneer de moordenaar is ontmaskerd en in een Godsgericht gedood, praat broeder Cadfael nog even na met zijn nieuwe helper in het speurwerk, Hugh Beringar. De rust in Shrewsbury is weergekeerd, maar Hugh vraagt zich af of iedereen in het middeleeuwse Engelse stadje wel precies begrijpt wat er is voorgevallen. Nee, zegt Cadfael, maar dat geeft niet; de waarheid is er toch alleen maar voor ogen die goed kunnen zien. Waarop de Dr. Watson van de speurmonnik zegt: “En niemand ziet beter dan jij.”

Hoe scherp broeder Cadfael ziet, wordt vanaf morgen duidelijk op Nederland 1. Vier zondagen lang zendt de KRO de televisiebewerking uit van de in de twaalfde eeuw spelende detectives van de Engelse schrijfster Ellis Peters (pseudoniem van Edith Pargeter). Hoofdpersoon is een monnik uit het klooster van Shrewsbury, een veteraan uit de Tweede Kruistocht die zich na een leven als soldaat en rokkenjager heeft toegelegd op het cultiveren van een kruidentuin en het oplossen van moordzaken die zich met enige regelmaat in zijn buurt voordoen.

Het eerste mysterie waarmee de speurende monnik te maken krijgt is gebaseerd op de tweede Cadfael-roman van Ellis Peters, One Corpse Too Many uit 1978. Tijdens de chaotische burgeroorlog tussen koning Stephen en zijn vrouw Mathilde, krijgt Cadfael de opdracht om zorg te dragen voor de begrafenis van 94 door de koning geëxecuteerde rebellen. Als de lijken uitgestald liggen op een plein in de stad, ontdekt hij dat het er 95 in plaats van 94 zijn. Hij zoekt een verklaring en vindt uiteindelijk een moordenaar - daarbij geholpen door de man die hij, naar de beste tradities van het misdaadverhaal, aanvankelijk voor de dader aanzag.

One Corpse Too Many is weelderig gefilmd, in een rustig tempo dat toch de spanning niet in de weg staat. Maar de grootste attractie van de Cadfaelserie is Derek Jacobi, die in de titelrol schittert zoals zeventien jaar geleden in de ITV-serie I Claudius. Met zijn bedachtzame dictie, zijn verbaasde oogbewegingen, zijn spierwitte haar en zijn Shakespeariaanse Engels lijkt Jacobi's Cadfael zelfs wel een beetje op de oudere Claudius. De speurende monnik loopt overigens ook mank, maar hij stottert niet.

In Engeland hebben de vorig jaar uitgezonden Cadfaelfilms een rage teweeg gebracht. Jacobi (55), die na Claudius voornamelijk toneelrollen speelde, werd weer een nationale beroemdheid, en kreeg begin dit jaar een ridderorde. Van de boeken van Ellis Peters werden opnieuw honderdduizenden exemplaren verkocht; er werden zes nieuwe televisie-bewerkingen opgenomen. En het slaperige plaatsje Shrewsbury (niet eens het werkelijke decor van de serie, de opnames waren in het veel goedkopere en onbedorven Hongarije) groeide uit tot een toeristisch centrum voor Cadfael-bedevaarten. Maar ook de Nederlandse kijker zal zonder twijfel in de ban raken van de frocked detective. Want wie weerstaat er een kruising van Floris en In de naam van de roos? In de ANWB-Kampioen van deze maand worden al reizen naar het klooster van Cadfael aangeboden.