De winnende actie

Bridge is een 'fouten-spel'. Vermoedelijk zijn er maar weinig (denk)sporten waar de kans op het maken van fouten zo groot is. Verkeerd bieden, verkeerd af- en tegenspel en missers liggen constant op de loer. Weet je een wedstrijd met betrekkelijk weinig fouten te beëindigen, dan heb je hem vrijwel zeker gewonnen. Het kunnen vermijden van fouten is een kwestie van goede techniek. Daarom: hoe hoger het niveau, hoe minder de foutkans. Om op topniveau een wedstrijd in je voordeel te beslechten is goede techniek alleen derhalve niet meer voldoende. Het 'scorend vermogen' of de 'winnende actie' beginnen dan een rol te spelen.

Tijdens het Pinksterweekeinde werd in Kopenhagen een oefeninterland gespeeld tussen Denemarken en een Nederlands team. Nederland (Van der Neut-Schippers, Ramondt-Markovic, Jansma-Van Cleeff) won over 108 handen met 60 imps (wedstrijdpunten) verschil tegen de internationaal hoogaangeschreven Denen. Uit die wedstrijd een voorbeeld van het scorend vermogen van een paar Nederlandse spelers.Oost gever Noord Allen kw. Schoppen B85 Harten 6 Ruiten B763 Klaver 108742 West Oost Schoppen - Schoppen HV109732 Harten HV942 Harten 83 Ruiten A1052 Ruiten 8 Klaver VB95 Klaver A63 Zuid Schoppen A64 Harten AB1075 Ruiten HV94 Klaver H West Noord Oost Zuid

Auken Markovic Koch Ramondt

3Schoppen 3SA pas pas pas Na de schoppenpreëmpt had zuid een biedprobleem. Voor een 4Harten bod zijn de harten te slecht en na een doublet (informatie) kan je verwachten dat partner klaveren gaat bieden, waar je niet op zit te wachten. Maar ja, 17 punten zijn 17 punten en dus besloot de Nederlandse zuid, Vincent Ramondt, tot 3SA. Via wat tegenspelfouten slaagde de jonge Zeeuw erin voor twee down te ontsnappen: -200. Zo ging het bieden op de andere tafel: West Noord Oost Zuid

Jansma D. Schaltz Van Cleeff P. Schaltz

3Schoppen dbl pas 4Klaver pas 4Ruiten dbl pas pas 4Harten dbl 5Ruiten dbl pas pas pas

Uit de gebeurtenissen hier blijkt eerst goed dat Ramondts 3SA aan de andere kant de winnende actie was. Nu Peter Schaltz voor het informatiedoublet koos ontaardde het spel voor de Denen in een nachtmerrie. Na het te verwachten 4Klaver voelde Schaltz zich genoopt met 4Ruiten zijn ruiten/hartenspel aan te geven.

Over de winnende actie gesproken. Schaltz had namelijk de pech dat op de westplaats een speler zat wiens scorend vermogen genoegzaam bekend is: Jan Jansma. Die bedacht zich geen twee keer en gaf een strafdoublet. In een ultieme poging de zaak nog te redden liet zuid zich nog een keertje 'liften', waarna de ravage compleet was. Jansma begon met troefaas en troef na en speelde naderhand weer troef in: vijf down, 1400 en 15 imps winst op dit spel voor Nederland. Had west Ramondts 3SA dan ook niet moeten doubleren en met nauwkeurig tegenspel nog 800 kunnen oprapen? Wellicht, maar als Auken het niet durft, wie dan wel? Bedenk daarbij dat Jens Auken met Dennis Koch een toppaar vormt, dat dit jaar bijvoorbeeld nog tweede werd in de Cap Volmac Top 16.

Een paar weken geleden vond het Open Viertallen Kampioenschap van Nederland plaats. Winnaar werd een Hok/BCO combinatie bestaande uit Van der Neut-Paulissen en Ten Kate-Oosthoek. In de finale moesten zij aantreden tegen Modalfa: Muller-De Boer en Kirchhoff-Maas. Dit spel geeft aan dat een paar in vorm de winnende actie in huis heeft: Noord gever Noord Niemand kw. Schoppen H7654 Harten V432 Ruiten 73 Klaver 108 West Oost Schoppen 3 Schoppen AB Harten 86 Harten AH1097 Ruiten B109852 Ruiten 6 Klaver AB97 Klaver HV652 Zuid Schoppen V10982 Harten B5 Ruiten AHV4 Klaver 43 Tafel 1 West Noord Oost Zuid

Ten Kate Maas Oosthoek Kirchhoff

pas 1Harten 1Schoppen dbl 3Schoppen 5Klaver pas pas pas Tafel 2 West Noord Oost Zuid

De Boer vd Neut Muller Paulissen

pas 1Harten 1Schoppen 3Ruiten 3Schoppen pas pas pas Op tafel 1 komen OW na het flinterdunne negatieve doublet (de winnende actie) van Chris ten Kate dromend in 5Klaver dat precies wordt gemaakt.

Op tafel 2 kiest Wubbo de Boer voor een zwakke sprong naar ruiten. Begrijpelijkerwijs ziet zijn partner Bauke Muller nu geen aanleiding meer tot enigerlei actie. De winnende actie dus van de man in vorm, Chris ten Kate.

Deze zelfde Ten Kate is op dit moment leider van het Nationaal Toernooi Circuit dat dit weekend met het sterk bezette internationale Schiphol Toernooi wordt afgesloten. Toeschouwers kunnen op 10 en 11 juni terecht in het Nationaal Luchtvaart Museum 'Aviodome' op de luchthaven Schiphol, alwaar de belangrijkste wedstrijden live op Vuegraph demonstratiescherm worden verslagen door bridge-verslaggever Toine van Hoof. Aanvang beide dagen 13.30 uur, gratis toegang.