Davis Cup

PARIJS, 10 JUNI. De Russische tennissers Jevgeni Kafelnikov en Andrei Tjesnokov boycotten de halve finale van het Davis-Cuptoernooi, als die in Moskou wordt gespeeld. Kafelnikov wil de thuiswedstrijd tegen Duitsland (van 22 tot 24 september) spelen in zijn geboorteplaats Sotsji, op een gravelbaan in de open lucht. Maar de Internationale Tennis Federatie (ITF) en de Russische tennisbond hebben gekozen voor Moskou.

“Ik heb overlegd met Tjesnokov. Als de tennisbond besluit de Davis Cup in Moskou te spelen, doen we niet mee”, zei Kafelnikov gisteren in Parijs na zijn halve finale tegen Muster. “Het maakt me niet uit wat de Russische bond daar van vindt. Die praat toch nooit met me. Die heeft nog nooit gevraagd wat de spelers willen: welke baansoort, wat voor hotel. We wachten zelfs nog op ons geld voor het afgelopen jaar. Ze zeggen dat ze zelf het geld nog niet hebben gehad van de ITF, maar dat is bullshit.” Rusland verloor vorig jaar in Moskou de finale tegen Zweden.

Sotsji ligt aan de Zwarte Zee bij de Georgische grens. De ITF heeft zijn veto uitgesproken over de stad, omdat de toestand van de banen te slecht zou zijn en omdat er geen goede hotels zouden zijn. In samenwerking met een Duitse marketingfirma heeft de Russische tennisbond de hele organisatie voor Moskou reeds geregeld. “Wij willen op gravel spelen. Op een indoorbaan hebben we geen kans”, zei Kafelnikov die gisteren ook meedeelde volgende week niet van de partij te zijn op het grastoernooi van Rosmalen.