Colombia pakt leider Kartel van Cali op

MEXICO-STAD, 10 JUNI. Politie en leger in Colombia hebben gisteren met de arrestatie van Gilberto Rodríguez Orejuela de internationale drugshandel een zware slag toegebracht. Samen met zijn broer Miguel vormde Rodríguez Orejuela de leiding van het zogenoemde Kartel van Cali, dat verantwoordelijk wordt gehouden voor 80 procent van de cocaïne die jaarlijks op de Amerikaanse en Europese markt wordt gebracht.

Gilberto Rodríguez Orejuela werd gistermiddag gearresteerd in een flat in Cali na een anonieme tip. De drugsbaron, die bekend stond onder de bijnaam 'De Schaker', had zich verstopt in een kast. De autoriteiten hadden een beloning van omgerekend 2,7 miljoen gulden uitgeloofd voor informatie die zou leiden tot de aanhouding van de kartelleiders.

Commandant generaal Rosso José Serrano van de nationale politie van Colombia schreef de arrestatie gisteren toe aan “goed inlichtingenwerk waar we al een tijd mee bezig waren”.

De arrestatie van één van de meestgezochte drugsbaronnen ter wereld komt op een voor Colombia uiterst gunstig moment. In het afgelopen jaar zijn de betrekkingen tussen Colombia en de Verenigde Staten danig verzuurd, na beschuldigingen als zou president Ernesto Samper tijdens zijn verkiezingscampagne vorig jaar geld van het Kartel van Cali hebben aangenomen. De VS vonden bovendien, dat Colombia te weinig deed in de strijd tegen de drugshandel. Maar gisteren feliciteerde president Clinton de Colombianen met hun vangst, terwijl president Samper op een persconferentie sprak van “het begin van het einde van het Kartel van Cali: we gaan nu door tot de totale uitroeiing van dit (drugs)probleem”.

Na de dood in december 1993 van Pablo Escobar Gaviria, de leider van het rivaliserende Kartel van Medellín, waren de gebroeders Rodríguez Orejuela vrijwel monopolisten in de Colombiaanse cocaïnehandel. Het Kartel van Cali is ook de belangrijkste leverancier van cocaïne voor Europa, waarbij Nederlandse havens als prominente punten van invoer worden gebruikt. Het is echter onwaarschijnlijk dat de handel in cocaïne in belangrijke mate zal afnemen na deze arrestatie. De aanhouding van Gilberto Rodríguez Orejuela heeft dan ook vooral symbolische waarde.

In tegenstelling tot het gewelddadige Kartel van Medellín, dat in de jaren 1989/90 een ware terreurcampagne in Colombia hield, trachtte 'Cali' de zaken een respectabel aanzien te geven. De broers Rodríguez investeerden miljarden met de drugshandel verdiende dollars in legitieme zaken zoals apotheken, hotels, benzinestations en supermarkten. Deze zaken dienden op hun beurt weer voor het witwassen van drugswinsten.