Cao-overleg piloten SAS dreigt te escaleren

KOPENHAGEN, 10 JUNI. Het conflict over de piloten-cao bij de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS, waardoor gisteren alle SAS-vluchten uitvielen, verscherpt zich. De directie dreigt volgende week opnieuw alle vliegers op non-actief te stellen als de onderhandelingen vandaag niets opleveren.

De SAS-leiding stuurde de piloten gisteren naar huis, omdat de Deense pilotenbond net als vorige week donderdag een 24-uursstaking wilden houden. Circa 800 vluchten gingen daardoor niet door. De meesten van de 56.000 SAS-passagiers konden met een andere maatschappij mee.

De pilotenbond, die ruim 6 procent meer loon eist, wil maandag en woensdag opnieuw het werk een etmaal neerleggen. Volgens SAS-woordvoerder J. P. Skaarup kost de staking de vliegtuigmaatschappij bijna 22 miljoen gulden per dag. Skaarup stelt dat SAS niet verder zal gaan dan de loonsverhoging van 3,5 procent die dit voorjaar bij de cao-onderhandelingen in andere sectoren is overeengekomen.

Een SAS-piloot verdient volgens een opgave van de maatschappij ongeveer 86.000 gulden aan het begin van zijn carrière. Dat bedrag loopt op tot maximaal 272.000 gulden. De vliegers, SAS heeft er 1600, gaan op hun zestigste met pensioen. De Deense pilotenbond betoogt dat de collega's van Lufthansa, waarmee de Scandinavische maatschappij vanaf volgend jaar nauw gaat samenwerken, tot 50 procent meer verdienen. (Reuters)