Autofabrikant Hyundai pakt stakers in Korea ongehoord hard aan

DEN HAAG, 10 JUNI. In februari werd Yang Bong-soo, een produktielijnwerker bij Hyundai Motor Company in Zuid-Korea ontslagen omdat hij het Hyundai management kapittelde omtrent de steeds grotere werkdruk in de fabriek te Ulsan. Yang had een sit-in georganiseerd, waardoor de produktielijn stil kwam te liggen.

Later probeerden Yang en vier andere ontslagen arbeiders het bedrijfsterrein op te komen om een werknemersbijeenkomst over het sociale beleid bij te wonen. Ze werden echter tegengehouden door de veiligheidsdienst van de automobielfabrikant. Yang stak zichzelf daarop in brand. Met derde graads brandwonden werd hij in het ziekenhuis opgenomen.

Op dezelfde dag richtten 12 werknemers een Yang Bong-soo steuncomité op dat een 24 uurs sit-in staking organiseerde voor de bedrijfspoort, gevolgd door een massabijeenkomst van arbeiders, om te protesteren tegen de situatie. Zo'n 4000 werknemers bezochten de demonstratie, waarvan 600 deelnamen aan de sit-in.

Ze eisten onmiddellijke stopzetting van het repressieve sociale beleid, bestraffing van de bedrijfsleiding die de acties tegen de ontslagen werknemers autoriseerden, het opnieuw aanstellen van de ontslagen werknemers en de start van een discussie tussen vakbondsvertegenwoordigers en management over de werkdruk. Het management van Hyundai was niet erg onder de indruk. Als reactie werden “recalcitrante” werknemers uitgesloten. De overheid droeg ook een steentje bij. De politie arresteerde 12 leden van het steuncomité. Intussen verzamelden de 4000 werknemers zich voor de poort voor een tweeurige demonstratie tegen de uitsluiting. De helft van deze 4000 werknemers begon een volgende 24-uursstaking. De volgende dag voegden meer werknemers zich bij de protesterende Hyundaistakers toen bleek dat de regering de oproerpolitie inzette om de staking te breken. De zaak escaleerde toen duizend man politie de stakers uiteen joeg. 300 werknemers werden naar politiebureau's vervoerd voor ondervraging en vier stakingsleiders, waaronder Lee Sang bum, een voormalig vakbondsvoorzitter bij de Hyundai Automobielwerkers vakbond, werden gearresteerd. Tegen de 12 leden van het steuncomité werden arrestatiebevelen uitgevaardigd.

De internationale metaalwerkers federatie (IMF), de overkoepelende organisatie van industriebonden onder voorzitterschap van IG Metallchef Klaus Zwickel, nam de zaak hoog op. Tijdens een bijeenkomst van het centraal comité van de IMF, op 25 en 26 mei in de Canadese stad Vancouver werd geschokt gereageerd op wat werd aangeduid als “de brutale anti-vakbonds en anti-werknemers acties ondernomen door de Zuid-Koreaanse overheid en de Hyundai Motor Company”.

De organisatie dringt aan op hervorming van de arbeidswetgeving teneinde vakbonden de rechten te geven die hen op basis van internationale verdragen toekomen. Verder eist de IMF vrijlating en opnieuw tot het werk toelaten van alle gearresteerde werknemers en “zal anti-werknemers en anti-vakbonds acties niet tolereren”, aldus een verklaring. Een afvaardiging van internationale vakbondsleiders zal naar Zuid-Korea afreizen om de zaak nog eens extra onder de aandacht te brengen van de regering en het Hyundai-management. Inmiddels is de zaak ook tot Nederland doorgedrongen. Bondsbestuurder Ties Hagen van de Industriebond FNV, die namens Spanje, Portugal en de Benelux in het elfhoofdige IMF-bestuur zitting heeft, zal een brief schrijven aan minister Van Mierlo (buitenlandse zaken). “Wat in Zuid-Korea gebeurt is in strijd met de universele rechten van de mens”, zegt Hagen desgevraagd. Hij hoopt dat Van Mierlo de Nederlandse ambassadeur in Zuid-Korea inschakelt om het onrecht langs die kant ook nog eens onder de aandacht te brengen van de autoriteiten aldaar. Hyundai staat in Nederland extra in de belangstelling omdat het bedrijf in het Limburgse Oirsbeek bedrijfsauto's wil gaan assembleren.

    • Frank van Empel