Wereldrecord Keniaan Kiptanui op 5 kilometer

ROME, 9 JUNI. Haile Gebrselassie heeft zich slechts drie dagen tweevoudig wereldrecordhouder mogen noemen. De Ethiopiër raakte gisteravond zijn beste wereldprestatie op de 5.000 meter kwijt aan Moses Kiptanui uit Kenia. Kiptanui voltooide in Rome bij het Golden Gala zijn race in 12.55,30. Gebrselassie kwam vorig jaar tijdens de Adriaan Paulen Memorial in Hengelo tot 12.56,96.

Afgelopen maandag verbeterde Gebrselassie op de tien kilometer het wereldrecord van de Keniaan William Sigei met bijna negen seconden. De Ethiopiër liep op indrukwekkende wijze naar een tijd van 26.43,53. Nadat Kiptanui en zijn 19-jarige landgenoot Daniel Komen in hun Europese thuisbasis Londen de recordrace van Gebrselassie in Hengelo op de televisie hadden gezien, besloten ze bij de wedstrijden in Rome het record op de vijf kilometer aan te vallen. Kiptanui: “Ik zei tegen Daniel: 'Als ik het niet te pakken krijg, moet jij het maar doen'.” Vanaf dat moment kon Komen geen oog meer dicht doen, zei een lachende Kiptanui gisteravond na zijn recordrace.

De prestatie van de 23-jarige korporaal Kiptanui, tevens wereldrecordhouder en wereldkampioen op de 3.000 meter steeple chase, was net zo fraai als die van Gebrselassie in Hengelo. Tot vlak voor het einde had hij in het warme Olympisch Stadion in de Italiaanse hoofdstad nog een kleine achterstand op Komen. Pas in de laatste honderd meter slaagde Kiptanui erin zijn rivaal met een uiterste krachtsinspanning te passeren. Het leverde Kiptanui niet alleen een wereldrecord op, maar tevens een heus renpaard, dat de organisatoren hadden uitgeloofd voor de beste prestatie van de avond.

Komen eindigde met 12.56,12 ook nog onder het oude wereldrecord en werd daarmee wereldrecordhouder bij de junioren. Hij bleef niet minder dan 25 seconden onder zijn oude persoonlijke record. De Ethiopiër Worku finishte als derde met 12.57,23, eveneens ruim beneden de grens van dertien minuten.

Op de hindernisrace over drie kilometer verbeterde de Keniaan Richard Kosgei de beste wereldseizoenprestatie. De 24-jarige atleet won in 8.07,47. Hij verbeterde daarmee de tot dan toe beste tijd van Larbi El Khattabi uit Marokko, die afgelopen maandag in het Fanny Blankers-Koen stadion in Hengelo een tijd van 8.12,02 had gelopen.

Linford Christie leed nederlagen op de 100 en 200 meter. In de eerste serie van de korte sprint moest de Britse olympisch- en wereldkampioen de Nigeriaan Davidson Ezinwa voor laten gaan. De 23-jarige Ezinwa kwam over de finish in een tijd van 10,10 seconden, vijfhonderdste seconde voor de 34-jarige Christie. Op de dubbele afstand werd Christie in 20,53 derde achter Fredericks uit Namibië (20,42) en Tynes van de Bahama's (20,47).

Een uur voor de geslaagde wereldrecordpoging van Kiptanui zag Venuste Niyongabo op de incourante 2.000 meter een poging de snelste ter wereld te worden, mislukken. Hij bleef met 4.54,02 ruim drie seconden boven de 4.50,81 van Said Aouita, het laatste wereldrecord dat nog in het bezit is van de Marokkaan. (Reuter, SID)