Vrouwen en China sluiten compromis over Forum

PEKING, 9 JUNI. De vergadering van niet-gouvernementele vrouwenorganisaties - die in augustus en september gelijktijdig wordt gehouden met de Wereldvrouwenconferentie van de Verenigde Naties in Peking - mag buiten Peking plaatshebben. De organisatie van het 'parallelle' NGO-Forum ging gisteren akkoord gegaan met de Chinese beslissing het Forum buiten Peking te houden. Als voorwaarde stelde de Forum-organisatie echter dat het aantal accreditaties voor niet-gouvernementele vrouwenorganisaties (NGO's) moet worden opgevoerd en dat de faciliteiten op het conferentieterrein sterk worden uitgebreid.

Vrouwenorganisaties in het Westen werden boos toen in april bleek dat de Chinese autoriteiten plotseling besloten hadden de locatie van de NGO-conferentie te verhuizen naar Huiarou, een slaperig stadje op een uur reizen van Peking. Volgens de vrouwen-NGO's een onverkwikkelijk besluit omdat Forum er alle belang bij heeft om nauw in contact te staan met de regeringsvertegenwoordigers van de VN-conferentie. Zo hebben de NGO's tijdens vorige conferenties gelobbied, alternatieve thema's aangereikt en commentaar geleverd.

Het Chinese besluit had een golf van protesten tot gevolg. De vrouwen-NGO's stuurden ladingen petities aan de Chinese organisatie en de VN, dreigden met een boycot en ook enkele regeringen waaronder Denemarken, Canada, Nieuw-Zeeland en Australië uitten een protest.

VN-secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali stuurde een onderzoekscommissie naar China maar leek geen verandering te kunnen brengen in het Chinese besluit. VN-afgezant Ismat Kittani bereikte gisteren evenwel het compris. Huairou blijft het officiële conferentieoord, maar de Chinese autoriteiten hebben gegarandeerd de voorzieningen sterk te verbeteren en 16.000 extra accreditaties - bovenop de 20.000 - te verstrekken. (Reuter)