Voorschotrente een kwart procent omlaag

AMSTERDAM, 9 JUNI. De Nederlandsche Bank heeft met ingang van vandaag het belangrijkste rentetarief, de voorschotrente, met een kwart procent verlaagd tot 3,75 procent. Daarmee is de rente het laagste sinds begin 1988. De centrale bank nam de maatregel los van de Duitse centrale bank, de Bundesbank. Die vergadert pas volgende week woensdag over een mogelijke rentestap.

Een woordvoerder van De Nederlandsche Bank zei dat met de renteverlaging geen voorschot is genomen op een mogelijke Duitse maatregel volgende week, maar dat de oorzaak ligt bij de recente versterking van de Nederlandse gulden tegenover de Duitse mark. Afgelopen dinsdag werd met 1,1179 gulden voor een D-mark de sterkste notering van de gulden sinds de eerste helft van de jaren tachtig geprikt en in tussentijdse koersbewegingen op de valutamarkt was de gulden van tijd tot tijd nog sterker.

De voorschotrente is het tarief waartegen de commerciële banken voorschotten opnemen bij de centrale bank. Ze werkt door in de tarieven voor kortlopende leningen die de banken zelf aan hun cliënten doorberekenen. De renteverlaging in Nederland heeft invloed op de rente op kortlopende leningen, zoals rekening courant, persoonlijke leningen en doorlopende kredieten. Op de hypotheekrente, die afhankelijk is van de rente-ontwikkeling voor langlopende leningen op de kapitaalmarkt, heeft de renteverlaging van De Nederlandsche Bank geen directe invloed. Ook de kapitaalmarktrente is de afgelopen weken overigens fors gedaald.

Een wijziging van de tariefstructuur van De Nederlandsche Bank maakt een vergelijking met de rentestand vóór 1974 onmogelijk, maar bij het tarief dat voorheen 'beleningen en voorschotten in rekening courant aan banken' werd genoemd moet voor een rente van lager dan 3,75 procent worden teruggegaan naar 8 september 1972.

De Nederlandsche Bank verlaagde ook de rente op speciale beleningen, waartegen de commerciële banken extra middelen kunnen opnemen, van 4,2 procent tot 4,1 procent. Ook hier nam de centrale bank de stap voor de vierde maal dit jaar los van de Bundesbank. Die bracht op woensdag een soortgelijk tarief met 0,01 procent naar beneden tot 4,5 procent. Bundesbank-president Hans Tietmeyer liet woensdag tijdens een monetaire conferentie in de Verenigde Staten doorschemeren dat er ruimte is voor een lagere rente in Duitsland.

De Nationale Bank van België verlaagde gisteren ook twee rentetarieven met een kwart procent, maar handhaafde het centraal tarief, de belangrijkste rente, op 4,5 procent. De gulden leed gisteren en vandaag nauwelijks onder de verlaging van de voorschot- en de beleningsrente en noteerde rond het middaguur een koers van 1,1183 gulden voor een Duitse mark.