Tapijtfabriek in problemen; Van Besouw vraagt uitstel betaling aan

ROTTERDAM, 9 JUNI. Tapijt- en kunststoffenproducent Koninklijke Van Besouw in Goirle heeft vrijdagochtend uitstel van betaling gevraagd voor zijn dochter Van Besouw Tapijt.

De 150 jaar oude tapijtfabriek, vooral producent van hoogwaardige tapijtsoorten, lijdt volgens bestuurder K. de Wildt van de Industriebond FNV al geruime tijd forse verliezen. Pogingen om een partner te vinden hebben niet tot resultaat geleid.

De handel in aandelen Van Besouw werd vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs opgeschort “in afwachting van nader bericht”. Personeel en bonden bij het bedrijf zouden vanmiddag worden ingelicht. Bij de Van Besouw werken ongeveer tweehonderd mensen, van wie de helft bij de tapijtfabriek.

Bij Van Besouw was vanochtend niemand voor commentaar bereikbaar. Pas in de loop van de middag verschijnt er een persbericht, zo vertelde een woordvoerster.

Op de Amsterdamse effectenbeurs was ook gisteren al geen handel in het fonds. Handelaren bonden de stukken tevergeefs aan voor 22 gulden per stuk. De laatste werkelijke koers bedroeg 27 gulden.

Vorig jaar leed Van Besouw een verlies van 3,1 miljoen gulden op een omzet van 62,3 miljoen. Dat was weliswaar een verbetering tegenover 1993, toen het bedrijf een negatief resultaat van 9,8 miljoen gulden behaalde, maar de situatie bleef slecht. In 1991 maakte de onderneming voor het laatst winst, 2,3 miljoen gulden op een omzet van 67 miljoen. De solvabiliteit (garantievermogen in verhouding tot het balanstotaal) daalde de afgelopen jaren tot slechts 19 procent in 1994.

De verliezen kwamen vooral voor rekening van Van Besouw Tapijt, vorig jaar goed voor een omzet van 27,3 miljoen gulden. Van Besouw Kunststoffen draait aanzienlijk beter. Deze tak, actief op het gebied van vloeistofkerende folies en platen, behaalde het afgelopen jaar een omzet van 35,1 miljoen gulden.

Van Besouw Tapijt heeft zwaar te lijden onder de groeiende vraag naar harde vloerbedekking. De directie heeft de afgelopen jaren druk gezocht naar andere afzetkanalen. De afgelopen jaren stak het bedrijf miljoenen guldens in de ontwikkeling van hoogwaardig vliegtuigtapijt. Lange tijd had het concern uitzicht op een aantrekkelijke order van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing. Uiteindelijk ging die opdracht niet door. Boeing vond dat de vloerbedekking extra getest moet worden, maar weigerde het onderzoek te financieren.

Bij het zoeken naar kapitaalkrachtige partners zijn bij Van Besouw verschillende opties aan de orde geweest. Bestuursvoorzitter drs. F.H.M. de Ruijter noemde recentelijk een totale fusie als mogelijkheid, maar ook overname van de kunststof- of tapijtsector afzonderlijk. Volgens de Industriebond FNV heeft de directie de problemen te lang laten voortduren.