Serviërs beloven heropening van wegen

PALE/SARAJEVO, 9 JUNI. De Bosnische Serviërs hebben ingestemd met de heropening van wegen naar Sarajevo voor de aanvoer van humanitaire goederen. De hulpkonvooien zullen “spoedig” worden hervat. Gisteren blokkeerden de Bosnische Serviërs overigens twee konvooien naar de enclaves Zepa en Gorazde.

Vertegenwoordigers van de VN-hulporganisatie UNHCR onderhandelden gisteren zes uur lang in Pale met de Bosnisch-Servische leiding over de hervatting van de hulp voor Sarajevo, waar geen enkel voedseldepot van de UNHCR-depots nog voorraden heeft.

De Bosnische Serviërs hielden gisteren - voordat in Pale overeenstemming was bereikt - een hulpkonvooi voor de moslims in de belegerde enclave Zepa tegen bij een van hun wegversperringen. Ze voerden een reeks bezwaren aan die door de UNHCR als “voorwendsels” werden bestempeld. Een tweede konvooi voor Zepa, met voorraden voor de daar gelegerde blauwhelmen, werd vandaag wel doorgelaten. Een konvooi voor de moslim-enclave Gorazde werd wel tegengehouden, met het argument dat op de weg naar de enclave werd gevochten.

Britse VN-verkenners zijn gisteren op de hellingen van de berg Igman bij Sarajevo door regeringssoldaten tegengehouden, toen ze de weg naar de Bosnische hoofdstad wilden inspecteren. Deze weg, die deels door het regeringsleger en deels door de Bosnische Serviërs wordt beheerst, wordt waarschijnlijk het eerste doel van de Brits-Frans-Nederlandse versterkingen die naar Bosnië worden gestuurd. De nieuwe troepenversterkingen van de VN moeten de weg vrijmaken voor de aanvoer van hulpgoederen. De vijftien Britse verkenners hadden alle noodzakelijke papieren, maar werden niettemin door de regeringssoldaten niet doorgelaten.

In Sarajevo is gisteren opnieuw veel geschoten, zij het niet met zware wapens en ook niet op een met de strijd van woensdag vergelijkbare schaal. Er vielen een dode en zeventien gewonden.

Franse militairen hebben gisteren per helikopter zware artillerie overgebracht naar Sarajevo. Het ging om zes zware mortieren die op de hellingen van de berg Igman worden geplaatst in het kader van de komst van de 'snelle interventiemacht'.

Het Internationale Rode Kruis kreeg gisteren toestemming van de Bosnisch-Servische autoriteiten om de 145 nog gegijzelde VN-soldaten en -waarnemers te bezoeken. (Reuter, AP, AFP)