Rembrandts etsen komen in de lease

AMSTERDAM, 9 JUNI. De Amsterdamse onderneming Maecenas The Portfolio zal een collectie van 45 etsen van Rembrandt voor leasing aan het Nederlandse bedrijfsleven aanbieden . De etsen zijn afkomstig van een Nederlandse particuliere verzamelaar en werden onlangs door een zusterbedrijf van Maecenas, het antiquariaat Van Rossum en Co bij kunsthandelaar T. Laurentius aangekocht. Het gaat om vroege drukken die Rembrandt zelf tussen 1630 en 1655 vervaardigde.

Maecenas, dat evenals van Rossum en Co deel uit maakt van de Ten Doesschate en Buisman Groep, richt zich sinds vier jaar op het leasen van collecties glas, zilver, porselein en sinds kort ook etsen. “ Tussen de particuliere verzamelaar en de musea ligt een enorm gat van met name maatschappen die een kunstcollectie willen opbouwen,” zegt mr. J. Verdonck Huffnagel, financieel adviseur van Maecenas. “ Enerzijds proberen we in die behoefte te voorzien, maar anderzijds willen we ook collecties leasen om ze zo te kunnen behouden voor het Nederlands kunstbezit. Je moet het zo zien: Maecenas is een commerciële instelling, die tevens zorg draagt voor het Nederlandse culturele erfgoed”.

Het geld voor de aankoop van kunstvoorwerpen komt van de aandeelhouders van Maecenas. Uit de verworven etsen van Rembrandt worden collecties samengesteld met een vervangingswaarde van 2500 tot 3500 gulden. Voor één procent van de vervangingswaarde kan een bedrijf de collectie een maand huren. Na een periode van ten minste vijf jaar kan het bedrijf de collectie inruilen. Verdonck meent niet dat hij met zijn inkoopbudget de Nederlandse musea in de wielen rijdt. “Wij hebben misschien meer te besteden dan bepaalde musea die hun subsidies zien dalen, maar wij richten ons op een ander soort objecten”, zegt Verdonck. “ De collectie Rembrandtetsen bijvoorbeeld is wel van een hoge kwaliteit, maar het is geen ontdekking van nog onbekende prenten.”