Rechter stelt faillissement van AOV uit

DEN HAAG, 9 JUNI. De rechtbank in Den Bosch heeft gisteren het besluit over het faillissement van het Algemeen Ouderen Verbond (AOV) twee weken uitgesteld. Rechter Hoppers wil afwachten wat de ledenvergadering van het verbond zaterdag besluit, zo oordeelde hij. De rechter vraagt zich af of het hoofdbestuur van het AOV wel bevoegd is het faillissement aan te vragen.

M. Batenburg die eerder door het hoofdbestuur als voorzitter is geschorst, toonde zich zeer verguld met de uitspraak. Daarmee krijgt de vergadering die hij voor morgen heeft uitgeschreven toch een zekere officiële status, verklaarde hij gisteren. Hij verwijst naar de uitspraak van de rechter het besluit te willen afwachten van “de ledenvergadering van het AOV”. Volgens het hoofdbestuur en fractievoorzitter Nijpels is er morgen helemaal geen ledenvergadering.

Volgens de rechter is het verzoek tot faillissementsverklaring “wel onderbouwd met gegevens waaruit blijkt dat er een behoorlijke schuldenlast is en een gering actief vermogen”. Het hoofdbestuur was niet bij de zitting aanwezig. Het lukte AOV-advocaat Sandberg niet contact met hen te leggen.

Als er nu verkiezingen voor de Tweede Kamer zouden worden gehouden zou het AOV vier van zijn zes zetels verliezen. De VVD zou met 40 zetels de grootste fractie worden. PvdA en CDA zouden respectievelijk vier en drie zetels verliezen, D66 zes. GroenLinks zou er zeven bij krijgen.

Dat blijkt uit het laatste NIPO-onderzoek. De onderzoekers schrijven dat het AOV in twee weken tijd bijna eenderde van zijn toch al geslonken aanhang is kwijtgeraakt. Dat was nog voordat het nieuws over het aangevraagde faillissement bekend werd.