Rabin nodigt Arafat uit voor trip naar Israel

KAIRO, 9 JUNI. In een stap die de verbeterde stemming in het vredesproces in het Midden-Oosten weerspiegelt, heeft de Israelische premier Yitzhak Rabin gisteren de Palestijnse leider Yasser Arafat uitgenodigd voor een bezoek aan Israel “wanneer hij maar wil”.

De uitnodiging, in een uitzending van de Amerikaanse zender CNN waaraan ook Arafat en koning Hussein deelnamen, ieder in eigen land, volgde op een oproep van Rabin aan de Syrische president Hafez al-Assad om samen over een vredesakkoord te praten, in Jeruzalem of in Damascus. Uit Syrië kwam vooralsnog geen reactie, maar Arafat accepteerde de invitatie onmiddellijk.

Rabin en Arafat hebben elkaar verscheidene malen ontmoet, maar de Palestijnse leider heeft nooit Israel zelf bezocht. Er bestaat een krachtige oppositie tegen een bezoek van Arafat en rechtse groepen hebben in zo'n geval met een levende blokkade van demonstranten gedreigd. Een dergelijke ontmoeting op Israelische bodem zou dienen als een krachtig symbool van wederzijdse erkenning en normalisering.

Rabin reisde vandaag naar Kairo voor een top met de Egyptische president, Hosni Mubarak, en de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Warren Christopher, die weer in de regio pendelt in het kader van het vredesproces. Doel was, gebruik makend van de verbeterde sfeer in het vredesproces, ook de spanningen in de Israelisch-Egyptische betrekkingen te verminderen. Egypte, het eerste Arabische land dat met Israel vrede sloot en lange jaren bemiddelaar tussen de joodse staat en de Arabische wereld, heeft maandenlang vergeefs campagne gevoerd om Israel ertoe te bewegen zijn nucleaire programma voor internationale inspectie open te stellen. In de tussentijd zijn de onderlinge relaties zwaar bekoeld.

Volgens Israelische bronnen hebben de Amerikanen een tegenstribbelende Rabin naar de top met Mubarak moeten slepen. Maar Washington, aldus de bronnen, is ervan overtuigd dat de kilte tussen de twee landen gevaarlijk kan zijn voor het vredesproces.

“Egypte en Israel hebben een goede werkrelatie nodig”, zo onderstreepte vandaag de Egyptische minister van buitenlandse zaken, Amr Moussa, tegenover de Israelische legerradio. “We moeten naar elkaar luisteren.” Hij onderstreepte echter dat Egypte vasthoudt aan zijn standpunt ten aanzien van het Israelische nucleaire programma. (Reuter, AFP, AP)