Passen stelen; Afrikaanse dansles op het Wereldkinderfestival in Utrecht

Immanuel (11 jaar) kijkt vanonder zijn zwarte mutsje een beetje moe de wereld in, maar dansen kan hij nog wel. Als ik vraag of hij wat voor wil doen glijdt hij van zijn stoel, knikt zijn armen, draait zijn hoofd en met korte schokkerige bewegingen zet hij de panzuli, een soort breakdance, in.

Immanuel is gisteren met Mabel (9), Feroza (9) en nog drie andere kinderen uit Zuid-Afrika naar Frankfurt gevlogen en toen met een bus naar Utrecht gereden. Morgen moeten ze daar als de Little Mahlatinis optreden op het Wereldkinderfestival, een festival speciaal voor kinderen met muziek en dans van over de hele wereld. De meeste muzikanten en dansers zijn volwassenen, maar er is ook een aantal kinderen meegekomen. Kinderen uit Nederland en Oeganda en uit Zuid-Afrika, uit Soweto, de grote zwarte woonwijk bij de stad Johannesburg. Immanuel, Mabel en Feroza kunnen op allerlei manieren dansen, traditionele dansen die bijvoorbeeld gedaan worden ter viering van een huwelijk of het slachten van een geit, maar ook nieuwe dansen, die zijn bedacht naar Amerikaans voorbeeld. De breakdance die Immanuel voordeed is een dans van Zuidafrikaanse gangsters.

“Ik heb het dansen op school geleerd,” zegt Mabel. “Elke dag hebben we na de gewone lessen dansles.” Shakes, hun choreograaf, zegt dat de danslessen in Soweto zijn begonnen om de kinderen van de straat te houden. Soweto is een heel arme wijk, waar voor kinderen weinig te doen is. Het kan er op straat ook heel gevaarlijk zijn. Immanuel speelt nu niet vaak meer op straat en dansen doet hij daar helemaal niet meer. “Anders zien kinderen van andere dansscholen het misschien en dan stelen ze onze passen.” In Zuid-Afrika treden de kinderen in het weekend op als ze daarvoor uitgenodigd worden, bijvoorbeeld bij het openen van een winkel of garage. Ze zijn ook al op de televisie geweest in Zuid-Afrika, bij een soort talentenjacht. Zaterdag geven ze in Utrecht een workshop, waarbij iedereen wel hun danspassen mag afkijken. Zondag dansen de kinderen mee met Mahlatini & the Mahotella Queens, een wereldberoemde groep die al in de jaren zestig werd opgericht. Ze vermengden in de mbaqanga traditionele Afrikaanse muziek met Amerikaanse jazz en rock op zo'n levenslustige manier dat niet alleen je voeten maar elke spier in beweging wil komen.

Uit Soweto komen veel bekende musici. Een paar jaar geleden dansten in Nederland jongeren uit Soweto in Sarafina! Deze musical eerde hun beroemde voorgangers, schoolkinderen die in 1976 in opstand kwamen tegen het apartheidsregime.

Voor Immanuel is dansen niet zomaar een hobby. Hij wil er later zijn beroep van maken. Feroza ook, maar ze wil er wel bij gaan zingen. Alleen Mabel kiest voor een andere carriére: “Ik wil sociaal werker worden. Ik wil andere kinderen helpen en beschermen.”

Wereldkinderfestival: Utrecht, Neude 10 juni 13-17u. o.a. The Little Mahlatinis, Ndere Youth Troupe (Oeganda). Turkse kindergroepen, Sphere Clown Band (Canada). Utrecht, Muziekcentrum Vredenburg 11 juni 13.30-16u. Afrikaans spektakel en Mahlatini & the Mahotella Queens. Amsterdam, De Meervaart, 11 juni 13-17u. o.a. Yulduz Usmana (Oezbekistan), Wereldkinderkoor Amsterdam en Baaba Maal (Senegal). Amsterdam, Vondelpark, 25 juni 14-17u. o.a. Mike en Hubert jonge rappers, Wereld Kinder Accordeonorkest en Mexicaanse dansen. Leeuwarden, De Prinsentuin, 18 juni 11-17u. o.a. Fries Jeugdorkest, Theatergroep van het asielzoekerscentrum en Remmy Ongala & Orchestra Super Matimila (Tanzania).

    • Bianca Stigter