Onheil blijft de KLM op beurs achtervolgen

AMSTERDAM, 9 JUNI. Op de Amsterdamse effectenbeurs blijft het onheil KLM achtervolgen. De koers duikelde vanochtend voor de tweede achtereenvolgende dag. Moest gisteren na publikatie van de jaarcijfers al 2,10 gulden worden ingeleverd, vanochtend kalfde de koers met 1,70 naar 47,50 gulden nog verder af.

AMSTERDAM Er was vanochtend sprake van een flauwe stemming op de beurs. Dat betrof vooral de obligatiemarkt. Ondanks de verrassende renteverlaging van donderdag moesten de meest courante staatsleningen gemiddeld enkele dubbeltjes prijsgeven. De dollarkoers noteerde een cent lager op 1,5745 gulden. Beide factoren - de dollar en de zwakke obligatiemarkt - zorgden ervoor dat in Amsterdam de animo voor aandelen gering was. De Amsterdam EOE-index ging rond het middaguur 2,3 punt omlaag tot 433,32.

De meeste hoofdfondsen leden koersverlies. Vendex international en Hoogovens brachten het er relatief gezien goed vanaf. De koers van nieuwkomer Vendex steeg twee dubbeltjes naar 41,70 in reactie op het bericht dat ABN Amro de 'green shoe'-optie (het uitgeven van nieuwe certificaten) heeft uitgeoefend. Hoogovens herstelde zich twee kwartjes op 58,80 gulden.

Elders in de markt was de aandacht gericht op Van Besouw. De commissaris voor de notering heeft de handel in het fonds tot nader order verboden. Aanleiding vormt de surséance-aanvraag die het bedrijf heeft ingediend voor zijn tapijtdochter. Gisteren vond er ook geen handel in Van Besouw plaats. De laatste officiële koers bedroeg 27 gulden.

NEW YORK Op de effectenbeurs in New York viel gisteren bij gebrek aan interessant economisch nieuws niet veel te beleven. De Dow Jones-index zakte licht met 3,46 punten tot 4458,57 punten. De verhouding tussen de aantallen hoger en lager sluitende fondsen was zes tegen vijf. Er werden slechts 269 miljoen aandelen verhandeld.

De handel was in afwachting van het nieuws over de Amerikaanse producentenprijzen die vandaag worden gepubliceerd. Die prijzen geven een indicatie van de ontwikkeling van de inflatie in de VS, waarop de markt kan reageren.

De technologiefondsen en halfgeleiderfondsen deden het niet slecht. Zo zat de koers van soft warefabrikant Lotus, doelwit van een vijandig overnamebod van IBM, in de lift. IBM zelf moest terrein prijsgeven.

Op de valutamarkt in New York leek de dollar te gaan profiteren van de verrassende renteverlaging van De Nederlandsche Bank en de Nationale Bank van België. Bij het opmaken van de slotkoers bleek de Amerikaanse munteenheid de winst te hebben verspeeld. De dollar eindigde op 1,5740.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio zijn de aandelen van vooral banken vandaag hard omlaag gegaan. De Nikkei-index kreeg daardoor een daling van 398,12 punten te verwerken op 15.044,18 punten. Dat komt neer op een teruggang van 2,58 procent. Zowel buitenlandse als binnenlandse beleggers verkochten op grote schaal stukken van banken. Zij bleken ontevreden over het plan betreffende oninbare leningen dat de Japanse minister Takemura van financiën ontvouwde. Hij verklaarde dat de regering de banken, die bij elkaar zuchten onder een last van 40.000 miljard yen (745 miljard gulden) van dubieuze leningen, te hulp zal schieten. Maar hoe de regering dat precies gaat doen vertelde hij niet.