Naakt

Dankzij Bettine Vriesekoop is de wetenschap weer een stap verder: therapeutisch poseren. Playboy in de plaats van Ted Troost.

Er is sprake van een omwenteling.

De eerste, nog actieve, vrouwelijke topsporter die het aandurft voor het blad Playboy uit de kleren te gaan deed het niet voor het geld maar voor de genezende kracht van de naaktschok. Wat zegt Hubertina Petronella Maria Vriesekoop in het begeleidende interview? “Het is een uitdaging, zo van: ik ga naakt en ik ben zo sterk dat ik dat aankan. Onaantastbaarheid, dat wil ik ermee uitdrukken. Dat ik naakt ben en toch onaantastbaar. Het is een soort genoegdoening voor mezelf, omdat ik zo ongelooflijk in een kooi gezeten heb, altijd. Ik ben het stadium van slachtoffer voorbij. Ik praat er vanaf nu ook nooit meer over. Het poseren voor Playboy is als het ware een streep onder het verleden zetten.”

Dat is andere koek dan het gezemel van bidprentjes.

Voorop dit: Bettine moet niet blozen voor de proporties van lijf en leden. Je komt in het tafeltennis veel Zwitserse blokhutten dan wel puddingbroodjes tegen. Diva's die achter het balletje jagen zijn op een hand te tellen. Vriesekoop heeft ook in het heetst van de strijd altijd nog een sensuele uitstraling. Ranker en rechter dan haar competitiegenoten en een oogopslag met veel verborgen liefde, ook bij matchbal. Aangekleed, met een beetje coiffure, kan ze rustig plaatsnemen tussen Astrid Joosten en Sylvia Tóth op de eretribune van Ajax. Met andere woorden: ze heeft haar eigen naakt niet eens nodig om gezien te worden.

Talloos waren haar momenten van gratie. Zelfs een nederlaag werd met gracieuze hulpeloosheid gedragen. Deze meervoudige kampioene was geen gekwetste, koortsige ziel. Gewoon een sterke vrouw die wist wat ze wilde. Ja, een enkele keer was er de weemoed om het menselijk tekort. Dan kwam ze als een valse lichtvlek uit een regenachtige dag gevallen. Even maar. Niets deed verder denken aan een zekere hang naar de sprookjeswereld van de psycho-analyse.

Toch moest ze uit de kleren.

Zeven jaar na de breuk met haar trainer Gerard Bakker was het oud zeer nog niet doorgespoeld. Om definitief af te rekenen met de geestelijke ruïne die Bakker destijds had aangericht, moest Bettine nog één daad stellen: naakt op de foto. De therapeutische dimensie van Playboy waar het gaat om een gekneusde ziel, was me tot dan toe ontgaan, maar ik buig in respect voor de hoogst originele noodsprong van mevrouw Vriesekoop. Vroeger gingen mensen die geestelijk kapotgemaakt waren in de kerk van Urk liggen, maar de eeuw raakt op en dan verlegt de sacramentele bedding van de dingen zich wel vaker. Wat maakt het tenslotte uit waar een prachtige sportvrouw als Bettine Vriesekoop haar genezing koopt?

Naakt poseren als antwoord op de hondsdagen van het leven, het heeft ook iets chics. Het is van zo'n extreme hooghartigheid dat zelfs beulen het er warm van krijgen. Vrienden voyeurs, laten we juichen. Bettine Vriesekoop heeft met haar gedurfde primeur voor een overweldigend perspectief gezorgd. Als het een beetje meezit loopt Stella Jongmans straks ook tegen een loeder van een trainer aan. Na weken en maanden van treuren en kniezen biedt Playboy de uitweg voor het gewonde gemoed in dat schitterende lichaam van Stella. En wat dacht u van Gabriela Sabatini? Op Roland Garros is andermaal gebleken dat er met de Argentijnse vamp veel mis is. Trillende forehand, de eerste service gegarandeerd in het net, geen dropshot dat nog lukt. Ha, daar steken de jongens van Playboy de lampen aan. De mooie blote rug van Gabriela zien, en iets meer, als dat hemelse geschenk ooit tot onze ogen mag reiken zullen we nog vaak met tederheid terugdenken aan Bettine en zelfs aan haar hondse trainer.

Nu we het toch over alternatieve geneeskunde hebben, zou er geen blad zijn waar Dennis Bergkamp met esthetische allure uit de kleren kan? Ik heb het gevoel dat dokter Kessel, de charlatans en de kapelaan van Inter elke controle kwijt zijn over de geestelijke en somatische klachten van de frêle spits. Dennis in een strakke zwembroek, de haren geföhnd, de handen tot een artistieke kronkel voor het ontblote bovenlijf gevouwen en zo met een zwaar aangesterkt ego naar de lezersmarkt toe. Ik weet niet zeker of het werkt, maar in het geval van Bergkamp moeten we stilaan elke strohalm aangrijpen.

    • Hugo Camps