Juwelen van Barbara Cartland op de veiling

Sotheby's Amsterdam, Rokin, kijkdagen 10 en 11/6 10-16 u, veiling Sotheby's Londen, 22/6 vanaf 10.30u.

AMSTERDAM, 9 JUNI. De Britse Dame Barbara Cartland, auteur van honderden honingzoete romannetjes, laat haar juwelen verkopen door het veilinghuis Sotheby's. De verkoop is op 22 juni op een grote veiling in Londen van juwelen van de 18de tot en met de 20ste eeuw. Dit weekeinde is een deel te zien op kijkdagen in Amsterdam.

Cartland wordt volgende maand 94, maar beschikt nog steeds over een onblusbare energie. Ze is nu bezig aan haar 617de romantische boek. Van haar boeken zijn meer dan 600 miljoen exemplaren verkocht. Ook in het Nederlands zijn ze verschenen onder titels als Een hart op de vlucht of Liefde op de loop. Cartland, ook bekend als de stief-grootmoeder van prinses Diana, heeft zich naast het schrijven altijd beijverd voor uiteenlopende politieke en charitatieve doeleinden. Ze gelooft heilig dat een terugkeer naar de romantiek de redding van de verloederende samenleving kan betekenen. Vorig jaar nog claimde de bejaarde schrijfster premier Major te hebben geïnspireerd tot zijn ethisch reveil-programma 'Back to basics'.

Cartlands hang naar romantiek komt ook in haar uitbundige juwelen tot uitdrukking. De collectie wordt omschreven als 'kleurig, vrouwelijk, stijlvol' en 'glamour en romantiek uitstralend'. Dame Barbara droeg veel flonkerende diamanten en andere edelstenen, maar ook nep: ter veiling komen imitatiejuwelen die al vanaf 50 gulden worden aangeboden.

In de catalogus zijn oude glamour-foto's afgedrukt van de hoogblonde schrijfster, gehuld in glittergewaden en een witte bontstola met bijpassend wit Pekineesje. Uiteraard mét de te veilen sieraden op en om. Cartland hulde zich het liefst in roze, maar haar juwelen verraden een voorkeur voor blauw. De duurste combinatie die onder de hamer komt bestaat uit een door haarzelf ontworpen parure van diamanten en aquamarijn, bestaande uit een halsketting, broche, ring, armband en oorbellen. Het geheel moet 60 tot 70.000 gulden opbrengen. Een collectie juwelen bezet met saffieren en diamanten heeft een richtprijs van 38 tot 50.000 gulden. De totale opbrengst van Cartlands sieraden wordt geschat op ruim twee ton.

“Juwelen zijn altijd een deel van mijn leven geweest”, zegt Cartland. “Ik vind eigenlijk dat geen vrouw zonder kan. Maar het is tegenwoordig bijna te gevaarlijk om ze te dragen en het is vervelend om ze steeds in een kluis te moeten opbergen. Bij een inbraak zijn veel van mijn kostbaarste en meest geliefde sieraden gestolen, daarom heb ik besloten de rest te verkopen.”

    • Gerda Telgenhof