Inval Duitse fiscus bij Merrill Lynch wegens zwart geld

BONN, 9 JUNI. De Duitse fiscale politie heeft gisteren invallen gedaan in de zes filialen van de Amerikaanse bank Merrill Lynch in Duitsland. Dit heeft de Duitse televisie gemeld.

Agenten van de diensten bezochten ook zo'n 200 beleggingsadviseurs van de bank. Er werden rekeningafschriften en andere stukken in beslag genomen.

De fiscale politie onderzoekt al enige tijd in hoeverre banken klanten helpen bij het ontduiken van belasting. Bij diverse banken waren al invallen gedaan, maar nog niet eerder bij een buitenlandse bank. Merrill Lynch, waar wereldwijd 43.600 mensen werken is al 30 jaar in Duitsland actief.

De financiële autoriteiten in Duitsland klagen al enkele jaren over de grote kapitaalvlucht en het daarmee samenhangende verlies aan belastinginkomsten. De kapitaalvlucht is sterk toegenomen sinds in 1993 een bronbelasting van 30 procent op rente-inkomsten werd ingevoerd.

Veel Duitsers brachten hun geld naar banken in Luxemburg. Naar verluidt is nu evenveel Duits geld in beleggingsfondsen in Luxemburg belegd als in Duitsland zelf. Duitse banken hebben hun activiteiten in het groothertogdom dan ook opgevoerd. De banken zouden zwart geld investeren in het buitenland en het vervolgens buiten de fiscus om terugsluizen naar Duitsland.

Sinds de eerste invallen bij banken een jaar geleden zijn officiële beschuldigingen uitgebleven. De Dresdner Bank, de tweede bank van Duitsland, probeerde vorig jaar via de rechter de inbeslagneming van dossiers illegaal te laten verklaren, maar het Constitutionele Hof bepaalde in december dat de invallen legaal waren. Naast de Dresdner Bank waren enkele regionale banken doelwit van de fiscale recherche, waaronder de Hypo-bank in München, de Nord-LB bank in Hannover en Stadsparkasse in Osnabrück. Verschillende banken hebben de autoriteiten ervan beschuldigd simpelweg iedereen te veroordelen die geld in het buitenland investeren.

In een verklaring van het hoofdkantoor van Merrill Lynch in Frankfurt liet de bank weten “volledig mee te werken met de Duitse autoriteiten.” Een woordvoerder van de bank in New York bevestigde de invallen door de Duitse fiscale recherche niet, maar zei wel dat de bank volgens hem niets verkeerds heeft gedaan. Duitse banken hebben steeds gezegd dat investeren in het buitenland niet gelijk staat met belastingontduiking. (Reuter, AP)