In Nederland nadert einde MTV-tijdperk

AMSTERDAM, 9 JUNI. “Het proces verloopt niet pijnloos”, erkent Michiel Bakker, senior vice president Network development van MTV Europe over de strategie van zijn bedrijf om voor doorgifte van de muziekzender van kabelexploitanten 12,5 cent per maand per kabelaansluiting te gaan vragen. Als gevolg daarvan lijkt MTV van veel Nederlandse kabelnetten verwijderd te zullen worden, maar Bakker is resoluut: “De tijd van gratis televisie is voorbij”.

Aan beide zijden van de Oceaan ongeëvenaard in aanzien en populariteit is Unplugged, een serie concerten waarin kopstukken uit de muziekwereld zich door MTV laten verleiden live op te treden onder thuislating van elektrisch versterkte instrumenten. Dankzij de serie is het woord unplugged internationaal een gangbaar woord voor akoestische muziek geworden.

MTV kan zijn leidende rol in de muziekwereld spelen door zijn onafhankelijkheid van platenlabels of ketens van muziekwinkels, meent Hansen. Dit in tegenstelling tot sommige concurrenten in Europa - de Nederlandse Music Factory wordt bijvoorbeeld geëxploiteerd door de platenfirma Arcade. Overigens creëert MTV wel bij voortduring nieuwe televisievormen, maar stelt zich niet ten doel totally hip te zijn, aldus Hansen. “Wij signaleren trends meer dan dat we ze scheppen”.

MTV Europe begon op 17 augustus 1987 met een feestje in de Amsterdamse dancing Roxy, en in die eerste dagen waren er van de 1,8 miljoen bediende kabelaansluitingen 1,2 miljoen in Nederland gelegen. Uit sentimentele overwegingen alleen al zou het Michiel Bakker, de in Londen residerende senior vice-president en Nederlander, aan het hart gaan als MTV nu van de Amsterdamse en andere Nederlandse kabels zou verdwijnen. “Amsterdam betekent ook nog iets in Europa, een bepaalde vooruitstrevendheid en liberaliteit”. Bakker zou, naast de 'programmaraad' en het College van B&W, ook graag willen onderhandelen met het commerciële consortium aan wie de gemeente Amsterdam zijn kabelnet wil verkopen, in de hoop dat dan meer begrip zou bestaan voor de MTV-inzichten. Binnen de geldende verhoudingen tekent zich nog geen oplossing of compromis af: MTV blijft van mening dat kabelnetten binnen een redelijke termijn voor de doorgifte van de zender een vergoeding moeten betalen. De Amsterdamse gemeenteraad beslist volgende week of het MTV-tijdperk wordt afgesloten.

    • Raymond van den Boogaard