Helen Frik

De Paviljoens, Odeonstraat 5, Almere. T/m 2 juli, di t/m zo 12-17u.

De overzichtstentoonstelling Feeling with Eyes van Helen Frik (1960) gaat over meer dan waarneming alleen: 'Je ogen zijn je handen, je neus, je oren', zegt beeldhouwster Frik in een interview met Babette Welter. Bij het kijken speelt volgens Frik ook het geheugen een belangrijke rol: 'Wanneer ik iets zie, ontstaat er een kettingreactie in mijn hersens.'

Op hun beurt prikkelen de beelden van Frik door een bizarre combinatie van materialen en speelse titels de fantasie van de toeschouwer. Soms verloopt de communicatie moeiteloos. Wie kent niet het geworstel met overvolle boodschappentassen? Twee dunne papieren armpjes die slap naar beneden hangen verbeelden hulpeloosheid, het bronzen peper-en-zoutstel symboliseert de tragische verhouding tussen man en vrouw en de houten tafel die omgekeerd aan het plafond hangt, biedt met het grote zachte kussen de beschutting van een nest.

In een aantal gevallen blijft de betekenis echter raadselachtig, zoals bij het meest recente werk op de expositie, Gas and Dust (1995). Op de bodem van een grauwe bak die gevuld is met water liggen foto's van een man. De oranje uitstulpingen aan de bak doen denken aan cactussen. Zijn we getuige van de rituele verdrinking van een geliefd persoon?

Bij enkele beelden van Frik komt er helemaal geen contact tot stand. De plot ontgaat je en als toeschouwer blijf je dan letterlijk met de brokken zitten.

    • Din Pieters