Haarhuis/Eltingh met onderbroekenlol naar finale

PARIJS, 8 JUNI. Paul Haarhuis en Jacco Eltingh hebben gisteren de finale van de open Franse tenniskampioenschappen bereikt. Ze wonnen op indrukwekkende wijze eerst het restantje van de kwartfinale en vervolgens de halve finale. Ze speelden niet alleen goed, ze stonden op de baan ook duidelijk te genieten van alles wat een dubbel mooi en spectaculair kan maken. Scherpe volley's, subtiele balletjes, fraaie lobs, snoeiharde service-returns en veel spanning.

Na ruim twee uur vechten bij de stand 6-7, 6-3 en 9-9, werd de kwartfinale-partij tegen het Russische Davis-Cupduo Kafelnikov/Olhovksi woensdagavond afgebroken wegens invallende duisternis. Gistermiddag om één uur trad het kwartet weer aan voor het vervolg. Bij 9-9 was het de beurt van Haarhuis om te serveren. Daar had hij de hele nacht en de hele ochtend over kunnen nadenken.

Hoe is het om bij 9-9 te moeten beginnen? “Mag ik die vraag beantwoorden”, vroeg Eltingh op de persconferentie. “Ik vond het heerlijk”, zei hij, “maar je had na afloop Paul zijn onderbroek moeten controleren.” Haarhuis, meestal de grootste lolbroek van het duo, lachte wat zuur na het grapje van Eltingh. Maar hij moest toegeven dat er na het binnenhalen van de tiende game een last van zijn schouders afviel. “Ik kon eindelijk weer gewoon ademhalen.”

Haarhuis hield zijn service-game, Kafelnikov en Eltingh volgden zijn voorbeeld. De partij had nog tot in het oneindige kunnen duren als niet Olhovski, als laatste van de vier, hopeloos van start was gegaan. Met twee dubbele fouten bezorgde hij de Nederlanders de eerste twee matchpunten. En op het derde matchpunt was hij degene die de bal uiteindelijk in het net sloeg: 12-10.

De Nederlandse oud-wereldkampioenen wonnen gisteren niet alleen de kwartfinale, maar 's avonds ook de halve finale. Haarhuis en Eltingh hielden daarin hun hoge niveau van de vorige partij vast, maar de Amerikaan Tommy Ho en de Nieuwzeelander Brett Steven bleven ver achter bij de Russen. Het werd daarom eenvoudig 6-3 en 6-0 in 59 minuten. Morgenmiddag, na de vrouwen enkelspelfinale, is de eindstrijd tegen Magnus Larsson en Nicklas Kulti, twee hard serverende en goed retournerende Zweden.

Haarhuis en Eltingh, die ook samen aan de Olympische Spelen willen meedoen, hebben dit jaar hun zinnen gezet op Roland Garros en Wimbledon. Dat zijn de twee grand-slamtitels die nog ontbreken op hun erelijst, nadat ze vorig jaar de sterksten waren op de Australian Open en de US Open. Er is nog nooit een vast koppel geweest dat alle vier de grote toernooien won. Topdubbelspelers als John McEnroe en Anders Jarryd lukte dat wel met verschillende partners.