Griekenland en Turkije te laks met witwassers

DEN HAAG, 8 JUNI. Griekenland en Turkije lopen ver achter in de strijd tegen het witwassen van crimineel geld. Ze hebben zich nog nauwelijks iets gelegen laten liggen aan de maatregelen die worden aanbevolen door de internationale organisatie ter bestrijding van witwaspraktijken, de Financial Action Task Force (FATF), waarvan beide landen lid zijn.

De Nederlander drs. L. Verwoerd, op dit moment voorzitter van de FATF, haalde gisteren na afloop van de jaarlijkse conferentie in Den Haag fel uit naar Griekenland en Turkije: “Zij kunnen zich niet langer verschuilen achter de façade dat als ze lid zijn van de FATF het dus wel goed zit.”

In eerste instantie zal de organisatie - waarvan 27 landen met belangrijke financiële centra lid zijn - de regeringen van beide landen aanspreken. De FATF heeft een lijst opgesteld met 40 maatregelen die landen moeten nemen om het witwassen van crimineel geld te bestrijden. Verwoerd sloot niet uit dat Griekenland en Turkije uiteindelijk uit de FATF zullen worden gezet als zij die aanbevelingen niet uitvoeren. “We willen echter zo lang mogelijk druk kunnen uitoefenen. Dat houdt op als je die ultieme sanctie uitoefent”, aldus Verwoerd. Hij is in het dagelijks leven plaatsvervangend directeur binnenlands geldwezen bij het ministerie van financiën.

Griekenland en Turkije zullen maatregelen moeten nemen die in Nederland al zijn ingevoerd. Sinds 1 februari vorig jaar geldt een identificatieplicht voor klanten bij het doen van financiële transacties. Bovendien moeten financiële instellingen zoals banken, verzekeraars en effectenkantoren “ongebruikelijke transacties” melden aan een meldpunt dat het verdachte deel van die transacties weer doorspeelt aan justitie. D. Griffiths, secretaris van de FATF die kantoor houdt in het Parijse hoofdkwartier van de Oeso, noemde de Nederlandse wetgeving “een van de beste” die er tussen de leden te vinden is. De zogenaamde 'Plukze'-wetgeving die het mogelijk maakt crimineel vermogen te confisceren, kreeg van Griffiths een apparte pluim.

Opmerkelijk genoeg komen de Nederlandse Antillen en Aruba (via het Koninkrijk ook lid van de FATF) er genadig van af. Door het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken zijn beide landen op een zwarte lijst geplaatst van landen met een groot witwas-probleem.

Grote zorgen maakt de FATF zich over de infiltratie van criminelen in het financiële stelsel in Rusland. Volgens Verwoerd is meer dan de helft van de Russische banken in handen van criminele organisaties.