Geheime dienst en verkeerspolitie vechten het uit in straten Moskou

MOSKOU, 9 JUNI. Bij een schietpartij tussen de staatsveiligheidsdienst en de verkeerspolitie in Moskou zijn een dode en twee gewonden gevallen. Beide politiediensten geven elkaar de schuld van het incident, dat aantoont dat in Rusland niet alleen criminelen snel naar de wapens grijpen.

De schotenwisseling vond woensdagavond plaats bij de Lenin-prospekt in het zuidwesten van de stad. Een politieauto met zwaailicht probeerde een bruine Zjigoeli tot stoppen te dwingen. In de Zjigoeli, de binnenlandse versie van de Lada, zaten drie agenten van de FSB, de opvolger van de KGB. Zowel de mannen van de FSB als de bestuurder van de politieauto, een 21-jarige agent in opleiding, waren in burger. Enkele momenten later was de agent in opleiding dood en waren de hem vergezellende politieman en een van de FSB-agenten gewond. Dit zijn de feiten waarover geen meningsverschil bestaat.

Onderzoekers van de politie vertelden gisteren op de televisie dat de verkeerspolitie de Zjigoeli wilde laten stoppen voor controle van de documenten. Toen die niet stopte, trok de 21-jarige bestuurder van de politieauto zijn pistool en loste een waarschuwingsschot. Daarop zouden de inzittenden van de Zjigoeli met automatische wapens het vuur hebben geopend. Volgens de agent waren zij alle drie dronken.

Een woordvoerder van de politie, Igor Tsiroelnikov, verklaarde echter dat al tevoren een melding was binnengekomen over de aanwezigheid van gewapende mannen in de buurt. Volgens hem was de politieauto naar die mannen op zoek. Hij sprak van een “tragisch misverstand”.

Volgens de FSB waren de drie geheime agenten van de dienst op weg om een uranium-smokkelaar te arresteren. Plotseling zou de politieauto hen hebben klemgereden en beschoten. De FSB'ers handelden vervolgens uit zelfverdediging. De veiligheidsdienst onderstreept dat zij het ministerie van binnenlandse zaken vooraf had geïnformeerd over de op handen zijnde actie. Of de boodschap is niet doorgegeven aan de politie op straat òf de politiepatrouille kwam bewust de arrestatie verstoren, zo luidt deze versie. Dat verstoren zou kunnen voortkomen uit rivaliteit tussen de verschillende politiediensten of uit niet nader aangeduide contacten tussen de aan te houden crimineel en en de politie. De uranium-smokkelaar is gisteren in elk geval niet meer gearresteerd.

Het incident is niet het eerste tussen verschillende Russische veiligheidsdiensten. In december raakten eerst de politie en later de FSB slaags met lijfwachten van president Jeltsin toen die een bank binnenvielen. Het onderzoek naar dat incident, waarbij bewakers van de bank gewond raakten, is vorige maand afgerond. Het voorval beruste op “een misverstand”.

    • Hans Nijenhuis