FNV'ers akkoord met CAO voor Akzo

ROTTERDAM, 9 JUNI. Het aangepaste CAO-voorstel van Akzo Nobel Nederland is door de meerderheid van leden van de Industriebond FNV goedgekeurd. Dat heeft een woordvoerder van de bond vanmorgen desgevraagd bevestigd.

Het oorspronkelijke CAO-akkoord, dat Akzo Nobel in april met de vakbonden bereikte, was begin deze maand door de circa 5000 leden van de Industriebond FNV afgewezen. Hoewel Akzo Nobel in eerste instantie liet weten de voorstellen niet meer te zullen wijzigen, kwam de onderneming eind mei de Industriebond toch tegemoet. Op basis van het nieuwe voorstel krijgen werknemers van Akzo Nobel een half procent extra loonsverhoging. De eenmalige bijdrage voor de spaarregeling wordt met een half procent teruggebracht.

In de nieuwe CAO voor 19.000 werknemers staat de verkorting van de werkweek van 38 naar 36 uur in 1997 centraal. In ruil daarvoor krijgt Akzo Nobel de mogelijkheid het personeel flexibeler in te zetten. De komende twee jaar worden eerst experimenten uitgevoerd.

Wie niet korter kan gaan werken, krijgt in 1997 ter compensatie een loonsverhoging van 3,5 procent. Personeel dat langer dan 36 uur blijft werken, krijgt vijf extra vrije dagen, die ze aan Akzo Nobel kunnen 'verkopen'. Werknemers in ploegendiensten en deeltijdcontracten krijgen deze dagen niet. Dat laatste stuitte vooral bij de ploegendienstmedewerkers (waarvan het grootste deel is aangesloten bij de Industriebond FNV) op groot verzet.

Medewerkers van Akzo Nobel Nederland krijgen nu 1,5 procent loonsverhoging per 1 juli 1995 en 1,5 procent het jaar daarop. Daarnaast krijgt het personeel twee keer een eenmalige uitkering van 1 procent. Als bijdrage voor een nieuwe spaarregeling krijgen alle werknemers nu jaarlijks 1 procent.