ETA-aanslag op bestrijder van terreur

MADRID, 9 JUNI. De Baskische militante afscheidingsbeweging ETA heeft gisteren opnieuw een aanslag uitgevoerd in San Sebastián in Spaans Baskenland: Enrique Nieto Viyella, leider van een terreurbestrijdingseenheid van de politie werd van korte afstand door zijn nek geschoten. Het slachtoffer ligt in coma en verkeert in levensgevaar. Het vermoeden bestaat dat de aanslag werd gepleegd door hetzelfde terreurcommando dat in januari de conservatieve burgemeesterskandidaat voor San Sebastián doodschoot en in april een Spaanse militair vermoordde.

De aanslag heeft de spanningen in Baskenland verder opgevoerd, na de ontvoering een maand geleden van de transportondernemer José María Aldaya door de ETA. De ontvoering, bedoeld om losgeld te krijgen voor de financiering van terreuracties, heeft de afgelopen weken tot massale demonstraties geleid voor de vrijlating van Aldaya. Eveneens werd het dragen van de lazo azul, het blauwe strikje, bij wijze van protest tegen de ETA-acties weer ingevoerd. Dat gebeurde voor het eerst in 1993 tijdens de vier maanden durende ontvoering van de Baskische zakenman Julio Iglesias Zamora.

Gisteren kwam het tot vechtpartijen bij een nieuwe protestmars tegen de ontvoering waartoe was opgeroepen door werknemers van de transportonderneming van Aldaya. Hieraan namen enige duizenden mensen deel, onder wie vertegenwoordigers van vrijwel alle politieke partijen in Baskenland. Een groep jeugdige aanhangers van Herri Batasuna (HB) - de politieke arm van de ETA - trachte de laso azul weg te rukken van een beeld waar het juist was neergehangen. De politie moest ingrijpen bij de vechtpartij die hierbij ontstond.

Politie-chef Nieto Viyella (46), die gisteren werd verwond, geldt als een specialist in het bestrijden van terreur- en sabotage-acties en drugssmokkel. Hij was onder meer betrokken bij recente opsporing van een depot voor explosieven-materiaal van de ETA. Daarnaast geniet hij enige bekendheid als medewerker aan een radio-programma waarin hij de ETA regelmatig opriep de dialoog aan te gaan voor een vreedzame oplossing.