Afgevaardigden VS willen opheffing embargo Bosnie

WASHINGTON, 9 JUNI. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft gisteren een voorlopige versie van een wetsontwerp aangenomen waarin onder andere het wapenembargo tegen Bosnië eenzijdig werd opgeheven.

De opheffing van het embargo werd aangenomen met een meerderheid van 318 tegen 99 stemmen, voldoende om een presidentieel veto teniet te doen. Het komt als amendement op de zogeheten Foreign Aid Bill, die voorziet in drastische besnoeiingen op de buitenlandse hulp en in de opheffing van drie overheidsinstellingen voor buitenlands beleid.

Voordat het geamendeerde wetsontwerp wet wordt, is er nog een lange, onzekere weg te gaan. Het ontwerp moet ook nog worden aangenomen door de Senaat. Het is onduidelijk of dit zal gebeuren. In de regel neemt de Senaat een andersluidend wetsontwerp aan, waarna beide Huizen later stemmen over een compromisversie.

De meningen in de Senaat over de eenzijdige opheffing van het embargo zijn verdeeld. De Republikeinse leider van de Senaat, Robert Dole, heeft andere plannen dan het Huis. Hij wil in een resolutie toestemming geven tot het zenden van Amerikaanse troepen naar Bosnië om te helpen bij de - door hem bepleite - terugtrekking van de VN-troepen. Omdat de individualistische senatoren onderling sterk verschillende opvattingen hebben, is nog onduidelijk wat voor eindprodukt uit de bus zal rollen.

Het Huis en de Senaat hebben eerder in verschillende nietbindende vormen tot intrekking van het wapenembargo opgeroepen. President Clinton wil een veto uitbrengen tegen de Foreign Aid Bill.

In de VS is opgelucht en zelfs uitgelaten gereageerd op de redding van de neergeschoten F-16-piloot, die gisteren door een Amerikaanse marinierseenheid met helikopters na zes dagen uit Servisch Bosnië werd gehaald. “Whoepieieie!”, riep een naar eigen zeggen “extatische” Clinton toen hij het bericht hoorde. Hij nodigde zijn veiligheidsadviseur Anthony Lake meteen uit om in weerwil van een rookverbod in het Witte Huis een Cubaanse sigaar te komen roken op het Truman-balkon. Clinton, die door Congresleden en diplomaten wordt beschuldigd van een “zwalkend Bosnië-beleid”, belde daarna de familie van de piloot. Scott O'Grady, omschreven als “een Rambo” en “een geweldige hombre”, heeft geleefd op noodrantsoenen, regenwater en insekten.