Acties dreigen bij Philips in Terneuzen

ROTTERDAM, 9 JUNI. Bij Philips Lighting in Terneuzen is voor volgende week een staking uitgeroepen. De vakbonden willen hiermee protesteren tegen de plannen van Philips om het personeelsbestand in de fabriek drastisch in te krimpen.

Volgens de bonden rest hun geen andere mogelijkheid dan te gaan staken. Een gesprek tussen de directie en de Industriebonden van FNV en CNV gisteren leverde geen resultaat op. Zondagavond beslist het actiecomié of de stakingen definitief door gaan.

Philips wil de lampenfabriek in Terneuzen fors inkrimpen en een deel van de produktie overbrengen naar andere vestigingen. Een deel van de produktie zal in de toekomst in Polen moeten plaatshebben. Ook zullen activiteiten worden samengevoegd met een vestiging in Roosendaal. Daardoor zouden in Terneuzen 340 van de 670 banen verdwijnen. Volgens Philips is overplaatsing noodzakelijk om de goedkoper producerende concurrentie voor te blijven.

De bonden zijn boos op Philips omdat het concern zich niet aan eerdere afspraken zou houden. Volgens de bonden heeft Philips in eerste instantie toegezegd dat de vestiging in Terneuzen een volwaardige fabriek zou blijven. “Het besluit van Philips zorgt echter voor het tegenovergestelde”, zegt J. Hendriks, districtsbestuurder bij de Industriebond FNV.

Philips ging gisteren niet in op de eis van de bonden om het reorganisatieplan van tafel te halen. Een waarschuwingsactie van 400 Philips-werknemers, die gisteren anderhalf uur het werk neerlegden, bracht de directie niet op andere gedachten.

Ook bij een Philips-vestiging in Roermond heeft gistermiddag een aantal personeelsleden het werk tijdelijk neergelegd. Zij protesteerden daarmee tegen suggesties van de directie om 120 arbeidsplaatsen in Roermond te laten vervallen. In Roermond werken circa 700 mensen. Philips overweegt eenvoudige werkzaamheden als inpakken en meten over te plaatsen naar Slowakije. Een definitief besluit over het laten vervallen van een gedeelte van de werkgelegenheid in het Roermondse Philips-bedrijf is evenwel nog niet genomen.