Aard-haring-appel

Haring staat in het Vaderlandse Geschiedenisboek. Omdat haring een heel oude Hollandse uitvinding is. Van Willem Beukelszoon die geboren is in Biervliet. Hij ontdekte hoe je door 'kaken', dat is het wegsnijden van de kieuwen en het grootste deel van de ingewanden en daarna zout erop strooien, haring langer kan goed houden. Hoewel ze in België zeggen dat het een Belgische uitvinding is en dat Jacob Kien uit Oostende die heeft gedaan. Geeft niet, als het maar lekker is.

Op straat, bij de haringkraam zie je ze nu veel nieuwe haring eten. Staart tussen de vingers nemen, mond wijd open en haring erin laten zakken. In twee grote happen is hij verdwenen, nog niet eens zo makkelijk.

Probeer het maar een keer en neem dan meteen twee extra haringen mee om voor de hele familie haring met aardappel te maken. Schil een stuk komkommer dat net zo groot is als twee haringen. Snij twee haringen en komkommer in even grote kleine stukjes. Giet er het sap van een citroen overheen. Vermeng een eetlepel zure room en een eetlepel mosterd met elkaar en doe daar ook nog wat verse zwarte peper bij.

Voorzichtig alles door elkaar heen roeren en koud laten worden in de koelkast. Tegen etenstijd een paar grote aardappelen koken. Meteen, terwijl ze nog heet zijn, in dunne plakken snijden en steeds tussen twee warme plakken aardappel een hoopje ijskoude haringsalade stoppen. Extra mooi en nog lekkerder: een klein takje dragon, dat is een licht naar anijs smakend kruid, er bovenop leggen.

    • Philip Mechanicus