VS 'alleen in uiterste geval' in Bosnië in actie

WASHINGTON, 8 JUNI. De Amerikaanse minister van defensie, William Perry, heeft gisteren tijdens een hoorzitting van het Congres gezegd dat alleen in het uiterste geval Amerikaanse grondtroepen te hulp zullen schieten in Bosnië.

“Stel dat de Nederlandse strijdkrachten in Srebrenica worden aangevallen en om hulp vragen, dan zouden wij hen moeten kunnen helpen om naar veilige posities in Bosnië te gaan”, zei Perry gisteren. “We moeten klaar staan om de NAVO bij te staan in noodgevallen en om eenheden waarvan de positie onhoudbaar is geworden, naar veilige punten in Bosnië te brengen.”

De regering-Clinton kreeg gisteren zware kritiek van Congresleden te verduren. Vorige week woensdag beloofde president Clinton niet alleen Amerikaanse troepen in te zetten voor terugtrekking van VN-troepen uit Bosnië, maar ook voor bijstand in nood. Later krabbelde hij onder druk van het Congres terug. Afgelopen zaterdag zei hij dat hij het “onwaarschijnlijk” achtte dat Amerikaanse troepen nodig zouden zijn voor steun aan de VN-troepen.

Uit uitspraken van Perry en de chef van de gezamenlijke militaire staven van het Pentagon, generaal John Shalikashvili, bleek dat er nog steeds wordt gedacht aan de bijstand van VN-eenheden in nood. Hij gaf toe dat dit een verruiming van de Amerikaanse missie in Bosnië was. De Republikeinse voorzitter van de defensiecommissie, senator Strom Thurmond, protesteerde: “Ik geloof dat de regering voortstruikelt naar een grotere betrokkenheid in Bosnië zonder coherent beleid of een duidelijke strategie”, zei hij. Volgens een peiling van CBS is 69 procent van de Amerikanen gekant tegen het zenden van troepen naar Bosnië. Volgens Shalikashvili zou Amerikaanse hulp bij terugtrekking van de VN-troepen 24.000 man vergen, een half jaar duren en 700 miljoen dollar kosten.

De woordvoerder van het Witte Huis, Michael McCurrry, viel de Republikeinse leider van de Senaat, Robert Dole, hard aan. Dole wil alleen Amerikaanse troepen sturen als het wapenembargo tegen de Bosnische regering wordt opgeheven. “De Europeanen zouden in dat geval ons verantwoordelijk maken voor het trainen en uitrusten van de Bosnische moslims”, zei McCurry. “De visie van veel militairen is dat het heel moeilijk zou zijn om dat te bereiken zonder sterke betrokkenheid van Amerikaanse strijdkrachten op de grond in Bosnië.”