Voorkeur; Theater

DE GIDSEN

Edward Montie schreef een alle kanten uitrazende komedie voor eenentwintig actrices, die hij op zomerkamp stuurt met de padvinderij, in 1972, de tijd van minirokken en insubordinatie. De absurditeiten liggen voor het oprapen voor de actrices die excelleren onder regie van Victor van Swaay, van Hetty Blok via Erna Sassen tot en met Yoka Beretty en met Trudy de Jong als hoogtepunt. 9 juni Amstelveen CC Amstelveen, 10 en 11 juni Haarlem Stadsschouwburg, 13 juni Oss De Lievekamp, 14 juni Gouda Schouwburg, 15 juni Tilburg Schouwburg.

ANGELS IN AMERICA

Het RO Theater wijdt met een geweldig evenement het nieuw betrokken eigen huis aan de Rotterdamse William Boothlaan in: zeven uur toneel in twee delen beslaat 'Angels in America' van Tony Kushner en daar is geen minuut verveling bij. Volgens de wetten van de 'soap opera', met hulp van alerte one liners en onsentimenteel melodrama, gaan we alras houden van alle even waanzinnige als menselijke personages en volgen ze als het moet tot in de hemel. Met schitterende rollen van alle acht acteurs. Deel 2: 9 juni, deel 1 en 2: 10 en 11 juni Rotterdam RO Theater.

ZO EENVOUDIG IS DE LIEFDE

Met 'Zo eenvoudig is de liefde' intensiveerde Lars Norén een van zijn grote voorbeelden als het gaat om de hel die hij onderscheidt in het huwelijk: 'Wie is er bang voor Virginia Woolf?' van Edward Albee. Dezelfde structuur, personages en voorvallen zijn te herkennen, maar met dit verschil dat er veel te lachen valt om iets nog veel vileiners. Agaath Witteman regisseerde de wereldpremière van dit stuk tot een giftig knetterende voorstelling, met prachtig spel van alle vier de acteurs, maar vooral van Marijke Beversluis. 9 en 10 juni Den Haag Appeltheater.

STAUNCH

Dansgroep Krisztina de Châtel laat met de reprise van 'Staunch' (1987) opnieuw de harten bonken. De Châtels zinderende minimale dansstuk is het resultaat van een studiereis door West-Afrika. In een sfeer van hitte en primitieve riten leveren vijf mannelijke dansers een intens gevecht met het genadeloze toneelbeeld van Peter Vermeulen. 9 juni Maastricht Theater a.h. Vrijthof.