Voorkeur; Muziek

ALFRED BRENDEL

De pianist Alfred Brendel beëindigt 11 juni 20u15 in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw zijn Beethovencyclus die hij daar in oktober 1992 begon. Op het programma staan Beethovens drie laatste sonates: de op. nrs 109 t/m 111.

BIJMA/ANDRIESSEN

Zangeres Greetje Bijma en componist/pianist Louis Andriessen geven 10 juni 20u30 een concert in de Verkade Zaal, Westzijde 148 in Zaandam. Over het programma is niets te zeggen: dat is geïmproviseerd.

JOSé CARRERAS

De Spaanse tenor José Carreras en de sopraan Isabel Rey treden 15 juni 20u op tijdens een openluchtconcert op het Vrijthof in Maastricht. Op het programma muziek van Rossini, Meyerbeer, Gounod, Saint-Saëns, Donizetti en Verdi. Na de pauze is er populair werk van o.a. Gershwin, Bernstein en Lloyd-Webber, besloten met het onvermijdelijke Granada.

ROUPPE KWARTET

Op de laatste Jazzmarathon in Groningen ontmoette fluitiste/saxofoniste Mariëtte Rouppe van de Voort de Belgische trompettist Bart Maris en de immer experimenterende gitarist Fred Frith. Het contact was dermate bevredigend dat ze nog eens met ze in de slag gaat met als extra compagnon bassist Wilbert de Joode. 10 juni Dodorama Rotterdam, 11 juni Theater de Kikker Rotterdam, 12 juni Lokaal 01 Breda.

FESTIVAL MUNDIAL

Dit gratis toegankelijke festial bestaat uit twee delen. Op zaterdag heet het PopMundial met o.a. het Ierse Compulsion, Dog eat Dog (Amerika), Van Dik Hout en Osdorp Posse (Nederland), Yama Yama (Ghana) en La Troupe Saaba (Burkina Faso) plus nog zo'n vijftien andere groepen, vespreid over vier podia. Zondag regeert de zogenaamde 'wereldmuziek' van o.a. Khadja Nin (Burundi), Remmy Ongala (Tanzania), Toto La Momposina (Colombia) en Yulduz Usmanova (Oesbeskistan) met als afsluiter de Senegalees Baaba Maal, dè grote concurrent van Youssou N'Dour. Festival Mundial 10 en 11 juni (aanv. 11u) Leypark Tilburg. Infolijn: 013-431335.

DUNYA FESTIVAL

Het programma van voorheen Poetry Park/Festival aan de Maas met muziek en dans, 'story telling', poëzie, etc. (300 artiesten op 13 podia) is zeer uitgebreid. Men leze de festivalkrant, draaie het festival nummer, tel. 010-2330910 fax 010-4332463 of probere het via Internet: HTTP/WWW.LUNA.NL/ COLLAGE. Op de gok naar deze massa-meeting gaan, kan natuurlijk ook: 11 juni Park bij de Euromast Rotterdam (11-19u).

FREAK POWER

Een mooie vrouw stapt in een bloedhete Newyorkse taxi. De morsige taxichauffeur kijkt slinks in zijn achteruitkijkspiegel en ziet hoe de opgetutte dame een scheerapparaat uit 'haar' handtasje haalt. De funky soundtrack van deze spijkerbroekenreclame is van de groep Freak Power, die met 'Turn on tune in cop out' de jaren zeventig op een prettig kitscherige manier doen herleven. 9 juni Paradiso, Amsterdam.

BIG CAT

Het toonaangevende platenlabel van de Amerikaanse gitaar-ondergrondse biedt een staalkaart van de live-verrichtingen van Pavement, Lotion, Mercury Rev, Shudder To Think, Crowsdell en de Duitse groep Blumfeld. 12 juni Paradiso, Amsterdam.

JOAN ARMATRADING

'De eerste zwarte madam met een gitaar die bekend werd met zelfgeschreven teksten die recht uit het hart kwamen,' aldus haar Belgische bewonderaar Arno Hintjens. De nieuwe cd 'What's inside' van Joan Armatrading bevat misschien wel de meest pure en eerlijke liedjes uit haar twintigjarige loopbaan. 13 juni Oosterpoort, Groningen, 14 juni Paradiso, Amsterdam, 15 juni Noorderligt, Tilburg.

ROLLING STONES

Het mega-concert. 13 en 14 juni Goffertpark, Nijmegen (uitverkocht), 18 juni Draf- en Renbaan, Landgraaf (uitverkocht).