Voorkeur; Galerie

PLACES AND PEOPLE TO REMEMBER

Een fotoalbum is een dierbaar, persoonlijk bezit dat voor buitenstaanders niet altijd interessant is: vakantiekiekjes, schoolfoto's en familieportretten blijken onderling inwisselbaar. Iedereen maakt in zijn gefotografeerde leven min of meer hetzelfde mee. Yuk Lin Tang maakte van het traditionele fotoalbum wel iets bijzonders - ook voor mensen die haar niet kennen. Haar album vormt de kern van de tentoonstelling Places and People to Remember. Terwijl bij Tang mensen en plaatsen met elkaar verweven zijn, houden de andere twee deelneemsters aan de expositie, Romy Finke en Marjoleine Boonstra, ze strikt van elkaar gescheiden. T/m 9 juli. Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Rozenstraat 59. Di t/m zo 11-17u. Op do 15 juni om 20u lezing door Hripsimé Visser, conservator fotografie van het Stedelijk Museum en samensteller van de tentoonstelling. Toegang ƒ 5,-. Reserveren 020-4220471

INFECTIONS

Veertien kunstenaars zochten de beschutting op in het 19de eeuwse Engelse landschapspark Wolfslaar (bij Breda) en geven vanaf deze plek hun visie op de werkelijkheid. Hier worden honden in een gedempte put gegooid (Joseph Semah), bengelt een levensgrote Christus van suikergoed aan een boomtak (Peter Bruggenhout) en laat Karin Arink zien hoe verscheurend een idyllisch boomgroepje kan zijn. Verder Henk Visch, Michel Francois, Paul Perry en Guido Geelen. T/m 9 juli. Park Wolfslaar, Wolfslaardreef 102, Breda. Dag. 10-18u.

JOLA HESSELBERTH

Jola Hesselberth ontving onlangs de Charlotte Köhlerprijs voor de animatiefilms die ze voor de VPRO-televisie maakt. Onder de titel Thisniks exposeert ze nu in het Amsterdamse Pulitzer Hotel cartoonachtige tekeningen en assemblages. Beeldende titels en onderschriften vormen vast onderdeel van deze geestige tekeningen die soms zijn afgedrukt op mooie geborduurde kussens. Behalve Hesselberth exposeert het kunstenaarscollectief Patchwork kleine multiples van de witte Peace buddha's die nog tot eind juni in een vijver van het Vondelpark drijven. T/m 22 juni. Prinsengracht 315-331, Amsterdam

HELEN FRIK

'Feeling with Eyes' heet de overzichtstentoonstelling van Helen Frik. Het gaat over waarnemen: 'Je ogen zijn je handen, je neus, je oren', zegt de Engelse beeldhouwster Frik die al ruim tien jaar in Nederland woont. Haar beelden zijn opgebouwd uit de meest uiteenlopende materialen en voorwerpen, van papier of keramiek tot kinderklei, van volgepropte plastic tassen tot een tafel die omgekeerd aan het plafond hangt. Onder een houten kistje dat net boven de grond zweeft, zit bij nader inzien van alles verborgen. Door onverwachte combinaties en speelse titels roept Frik bij de kijker allerlei associaties op die vaak een relativerend effect hebben. T/m 2 juli. De Paviljoens, Odeonstraat 5, Almere. Di t/m zo 12-17u.

VIJFENDERTIG

Galeriehouder Ferd van Dieten van D'Eendt stelde een expositie samen van kunstenaars die allemaal in 1960 geboren zijn. Vijfendertig zijn ze dus, een leeftijdsgrens waarbinnen je het wel of niet hebt 'gemaakt'. Onder de exposanten zijn veel bekenden, zoals Berend Strik, die in 1993 al een solo-tentoonstelling in het Stedelijk had, voormalig Prix-de-Rome-winnaar Paul Klemann, Janpeter Muilwijk, Q.S. Serafijn en H.W. Werther. T/m 22 juni. Spuistraat 270, Amsterdam. Do t/m za 1218u, zo 14-18u.

EN VERDER

Peter Fengler exposeert t/m 2 juli tekeningen, schilderijen en een maquette met film bij Casco, Utrecht; een installatie en tekeningen van Alexandra Engelfriet en Jacobien de Rooij t/m 1 juli bij Galerie Loerakker, Amsterdam; t/m 25 juni in de Bergkerk in Deventer de Verschijning met zes kunstenaars uit Engeland, Duitsland en Nederland; collages en tekeningen van de Canadese Shelagh Keely t/m 16 juni bij RAMgalerie, Rotterdam; Nul 1960-65, met Armando, Jan Schoonhoven, Henk Peeters en Jan Henderikse t/m 11 juni bij galerie Tanya Rumpff in Haarlem en foto's van Job Koelewijn, Benoît Hermans, Aernout Mik en Liza May Post t/m 10 juni bij Galerie Fons Welters, Amsterdam.