Unilever neemt bakkerijen over van Archer Daniels

ROTTERDAM, 8 JUNI. Het zeep- en voedingsmiddelenconcern Unilever koopt van het Amerikaanse Archer Daniels Midland de bakkerij-activiteiten in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Portugal.

Unilever heeft gisteren bekendgemaakt dat de transactie op korte termijn zal worden afgerond. Over de overnamesom doet het concern geen mededelingen.

De geacquireerde bedrijven leveren diverse ingrediënten, voorbewerkte produkten en diepgevroren deegwaren aan bakkerijen, groothandels en cateringbedrijven. Unilever stelt dat deze activiteiten een belangrijke aanvulling vormen op die van haar eigen dochterondernemingen op dezelfde markt van grootverbruikers.

Het zwaartepunt van de overgenomen activiteiten ligt in het Verenigd Koninkrijk. Het betreft twee bedrijven in Manchester die met 310 werknemers vorig jaar een omzet boekten van circa 80 miljoen gulden. In Duitsland en Portugal hebben de aangekochte bedrijven ongeveer 100 werknemers en werd in 1994 een omzet behaald van 20 miljoen gulden.

Unilever brengt de activiteiten in bij de 'professionele markten'. Dat valt onder het bedrijfsonderdeel voedingsmiddelen. De activiteit 'professionele markten' behaalde vorig jaar een omzet van circa 9 miljard gulden, een kwart van de totale omzet van het bedrijfsonderdeel voedingsmiddelen.

Vorige maand werd bekend dat Unilevers winst over het eerste kwartaal met 7 procent was gedaald tot 783 miljoen gulden, tegen 845 miljoen over dezelfde periode vorig jaar. De omzet van Unilever steeg - tegen gelijke wisselkoersen - met 7 procent tot 19,8 miljard gulden. Behalve met valutaperikelen kampte het concern met margedruk in Europa. Beleggers schrokken van de winstval en bezorgden Unilever op 11 mei een laagste jaarkoers op 193,80 gulden. Inmiddels heeft het fonds de stijgende lijn weer te pakken. Vanmorgen noteerde Unilever 202,20 gulden.