Tsjechië laat zich door Luxemburg verrassen

ROTTERDAM, 8 JUNI. Luxemburg heeft gisteren zowel Tsjechië als Nederland verrast. In de laatste minuut van het EK-kwalificatieduel Luxemburg-Tsjechië passeerde middenvelder Guy Hellers, spelend voor het Belgische Standard Luik, de Tsjechische doelman Kouba. De middenvelder scoorde na een aanval die werd ingeleid door aanvoerder Robi Langers het enige doelpunt van de wedstrijd en zorgde daarmee voor een opzienbarende 1-0 zege.

De Tsjechen, de voornaamste concurrent van Nederland voor de tweede plaats in groep 5, speelden op volle sterkte met spelers als Skuhravy, Memecek, Latal, Hapal en Kadlec. De Oosteuropeanen dicteerden de wedstrijd, maar slaagden er niet in de uitblinkende Luxemburgse doelman Paul Koch te passeren. In de laatste vijf minuten domineerde de ploeg uit het Groothertogdom het spel en behaalde voor het eerst sinds 1973 een aansprekende overwinning. Toen verloor Noorwegen in Luxemburg een vriendschappelijke wedstrijd.

Noorwegen, koploper in groep 5, maakte gisteren in Oslo geen fout en won met enige moeite van Malta. De Noren slaagden er niet in vaker dan twee keer te scoren: 2-0. De Maltezer doelman Cluett speelde een hoofdrol met enkele prachtige reddingen. Jan-Aage Fj⊘rtoft maakte voor de pauze het eerste doelpunt. Twee minuten voor het einde passeerde Jostein Flo Cluett opnieuw.

Bondscoach Olsen was vooral tevreden over het feit dat zijn team geen averij had opgelopen. “Ik ben blij dat we de motivatie hebben kunnen opbrengen voor een duel tegen een mindere broeder. Nederland en Tsjechië konden dat kennelijk niet, gezien de uitslagen.” Noorwegen kan definitieve kwalificatie in augustus afdwingen door de Tsjechen in Oslo met een nederlaag naar huis te sturen.