Taiwanese president Lee op bezoek in VS

LOS ANGELES, 8 JUNI. De Taiwanese president, Lee Teng-hui, is gisteren in de Verenigde Staten gearriveerd voor een vierdaags bezoek. Lee heeft een visum gekregen dat hem alleen toestaat privé-ontmoetingen te hebben, maar hij heeft wel afspraken met Amerikaanse functionarissen en Congresleden op zijn agenda staan.

De VS onderhouden na hun erkenning van de Volksrepubliek China in 1979 geen diplomatieke betrekkingen meer met Taiwan en elke vorm van toenadering tussen Taipei en Washington leidt tot felle Chinese reacties.

China heeft vandaag naar aanleiding van Lee's bezoek aan de VS gedreigd met economische sancties. Peking brak eerder al het bezoek van een militaire delegatie aan de VS voortijdig af en schrapte een voor deze maand voorgenomen bezoek van regeringsonderhandelaar Li Guixian.

“Lee's doel is het creëren van twee China's, of één China en één Taiwan', zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken vandaag, “dergelijke activiteiten dienen op geen enkele wijze de belangen van het Chinese volk.”

De 72-jarige Lee zal vandaag van de Amerikaanse westkust naar de oostkust reizen. Lee heeft gestudeerd aan de Cornell Universiteit in de staat New York; hij zal een van de komende dagen een reünie van zijn jaargenoten bijwonen. (AP, Reuter)