Slag om Spaanse warenhuisketen is beslecht

MADRID, 8 JUNI. De Spaanse warenhuis- en detailhandelketen Grupo El Corte Inglés wordt de nieuwe eigenaar van de bankroete warenhuisgroep Galerías Preciados. De overneming betekent een verdere versterking van El Corte Inglés, Spanjes grootste distributie-onderneming met een omzet van bijna een biljard peseta's (13 miljard gulden).

De overneming maakt een eind aan een concurrentiestrijd van ruim zestig jaar. Het Spaanse ministerie van handel had de taak op zich genomen een nieuwe eigenaar voor Galerías Preciados te zoeken. Volgens minister van handel Javier Gómez-Navarro bood El Corte Inglés verreweg de beste voorwaarden. De groep biedt 30 miljard peseta's (390 miljoen gulden) voor de aktiviteiten van Galerías Preciados. De werkgelegenheid van 5.200 van de 6.900 werknemers van Galerías Preciados - belangrijk punt voor de Spaanse regering - is gegarandeerd en zal de komende twee jaar nog worden uitgebreid. De nieuwe eigenaar heeft zich bovendien verplicht de komende twee jaar 50 miljard peseta's in de over te nemen warenhuizen te investeren. Tevens is een afkoopregeling voor de schulden overeengekomen. El Corte Inglés (“De Engels Snit”), in 1934 begonnen als kledingzaak, geldt als een van de meest succesvolle ondernemingen in Spanje en is enigszins te vergelijken met de Bijenkorf. Het aanbod van produkten en diensten, waaronder verzekeringen en reizen, is evenwel aanmerkelijk groter. Onder de bieders voor de failliete warenhuisketen bevonden zich de afgelopen maanden ondermeer het Britse Mark's and Spencer en de Mexicaanse Autrey-Domit.