Rechter slaat conducteur van NS

AMSTERDAM, 8 JUNI. Een van de vice-presidenten van de Amsterdamse rechtbank, mr. M.M. B., is dinsdag op verdenking van 'eenvoudige mishandeling' aangehouden en geverbaliseerd. Dat bevestigt de president van de Amsterdamse rechtbank, R.C.Gisolf.

Mevrouw B. wordt ervan verdacht een NS-conducteur in het gelaat te hebben geslagen. De conducteur hield met andere collega's een ingangscontrole bij het station Amsterdam-Zuid, vlakbij de gerechtsgebouwen aan de Parnassusweg. Omdat het even duurde voordat B. haar vervoerbewijs kon tonen, miste zij haar trein. Daarop zou zij volgens getuigen de NS-employé die haar staande had gehouden in het gezicht hebben geslagen. Ze sloeg de man volgens de NS een gekneusd juk- en kaakbeen. De man zegt ook nekklachten te hebben. Hij heeft zich ziek gemeld en zit thuis, aldus een woordvoerder van NS.

Na de klap werd de rechter aangehouden door de spoorwegpolitie en overgebracht naar het politiebureau Van Leijenberghlaan in Amsterdam-Buitenveldert. Daar werd B. voorgeleid aan de hulpofficier van justitie en vervolgens voor verhoor overgebracht naar de spoorwegpolitie op het Centraal Station, waar proces-verbaal werd opgemaakt.

Het proces-verbaal is doorgestuurd naar de procureur-generaal van de Hoge Raad, die de zaak zal doorverwijzen naar een parket buiten Amsterdam. Tegen B. loopt zowel een strafrechtelijke als een tuchtrechtelijke 'afdoening', aldus Gisolf. De rechter is niet van haar werkzaamheden ontheven, maar haar wacht wel een tuchtrechtelijke maatregel. “Over de afdoening van deze maatregel doen wij geen mededelingen”, zegt Gisolf.