Oranje nog niet kansloos voor EK-'96

ROTTERDAM, 8 JUNI. Als Noorwegen-Tsjechië op 16 augustus in een gelijkspel eindigt, heeft het Nederlands elftal in groep 5 de kansen op kwalificatie voor het Europees kampioenschap weer in eigen hand. Dan volstaan drie overwinningen (Wit-Rusland thuis, Malta uit en Noorwegen thuis) om alsnog naar Engeland te gaan.

Dat Oranje ondanks de nederlaag tegen Wit-Rusland nog zicht heeft op EK-deelname, dankt het aan de onverwachte nederlaag van Tsjechië (1-0) in en tegen Luxemburg. Nederland heeft net als Tsjechië elf punten, maar een wedstrijd meer gespeeld. Omdat Noorwegen en Tsjechië elkaar nog twee keer ontmoeten, staat nog niets vast in groep vijf. Zelfs de Noren, die momenteel met 19 punten fier aan de leiding gaan, zijn nog niet zeker van kwalificatie. Uit de resterende drie duels (Tsjechië uit en thuis, Nederland uit) moet Noorwegen nog ten minste twee punten halen (een overwinning levert drie punten op, een gelijkspel een).

Oranje heeft de kansen in eigen hand als Noorwegen-Tsjechië (16 augustus) of Tsjechië-Noorwegen (6 september) in een gelijkspel eindigt. Ook als een van beide landen beide onderlinge duels wint, trekt Nederland alsnog aan het langste eind. Alleen als de twee concurrenten van Oranje ieder één van de twee onderlinge duels winnen, wordt Oranje afhankelijk van de uitslagen van Tsjechië. Dit alles onder de voorwaarde dat Nederland zijn drie resterende wedstrijden wint.

De nummers één en de zes beste nummers twee van de acht kwalificatiegroepen plaatsen zich rechtstreeks voor de eindronde. De twee slechtste nummers twee spelen op 13 december in Manchester om één plaats in de eindronde. Om te bepalen welke nummers twee zich plaatsen tellen alleen de onderlinge resultaten van de eerste vier landen. Eindigen twee landen in een kwalificatiegroep met evenveel punten, dan bepaalt het onderlinge resultaat (en niet het doelgemiddelde) de volgorde.

Het resterende schema in groep 5 is: 16 augustus: Noorwegen-Tsjechië; 6 september: Nederland-Wit-Rusland, Tsjechië-Noorwegen, Luxemburg-Malta; 7 oktober: Wit-Rusland-Tsjechië; 11 oktober: Malta-Nederland, Luxemburg-Wit-Rusland; 12 november: Malta-Wit-Rusland; 15 november: Nederland-Noorwegen, Tsjechië-Luxemburg.