Onbeduidende voetbalnaties doen van zich spreken

ROTTERDAM, 8 JUNI. De verrassende nederlagen van Nederland en Tsjechië stonden niet op zichzelf in het EK-kwalificatietoernooi. Opvallend veel kleine voetbalnaties wonnen gisteravond van sterker geachte tegentanders, waarmee de theorie weer eens werd bevestigd dat de meest onbeduidende ploegen in staat zijn een gevestigd elftal te verslaan.

Zo won Letland met 2-1 bij Noord-Ierland, dat daardoor vrijwel zeker is uitgeschakeld in groep 6. Ierland en Portugal lijken zeker van plaatsing. In groep 7 won Georgië met 1-0 in Wales. Maar de Georgiërs lijken niettemin kansloos voor een plaats in de eindronde. Hetzelfde geldt voor Albanië, dat voor het eerst sinds 1948 een uitduel wist te winnen: 3-2 in Moldavië.

In dezelfde groep 7 zijn Duitland en Bulgarije de favoriete ploegen. In Sofia speelden de twee toplanden gisteren een schitterend duel. De Bulgaren wonnen met 3-2, nadat Duitsland een 2-0 voorsprong had genomen door doelpunten van Klinsmann en Strunz. Nog voor rust scoorde Stoitsjkov uit een strafschop tegen, na de pauze beslisten Stoitsjkov (weer een penalty) en Kostadinov de wedstrijd in het voordeel van Bulgarije.

Elf maanden geleden verspeelde Duitsland de wereldtitel tegen Bulgarije. Over een half jaar kan de ploeg van Berti Vogts in eigen land revanche nemen voor de tweede nederlaag. Het verlies van gisteravond heeft op het eerste oog geen ernstige gevolgen voor de Duitsers.

In groep 2 strijden België en Denemarken om de tweede plaats, achter het superieure Spanje. De Belgen wonnen verrassend gemakkelijk in Macedonië (0-5), de Denen hadden in Kopenhagen geen moeite met Cyprus (4-0). De beslissing in deze poule valt in het najaar, wanneer Denemarken op bezoek gaat in Brussel. De Belgen moeten in september winnen van de titelhouder en een maand later hopen op een sportieve geste van Spanje, dat nog een uitduel moet spelen tegen Denemarken.