NOS en Wereldomroep samen op satelliet

HILVERSUM, 8 JUNI. De publieke omroepen en de Wereldomroep beginnen nog dit jaar gezamenlijk een satellietzender. Dat heeft de directeur van de NOS, B. Geersing, gisteren gezegd na een symposium over de financiering van de publieke omroep.

Zowel de publieke omroep als de Wereldomroep had afzonderlijke plannen voor een satellietzender. “Maar we hebben elkaar nodig”, zegt een woordvoerder van de publieke omroep. De Wereldomroep heeft al een zendvergunning waarmee zij in het buitenland mag uitzenden en de programmering van de nieuwe zender moet vooral worden gevuld met huidige programma's van de publieke netten.

Op dit moment worden afrondende besprekingen gevoerd over de programmering. De NOS wil dat de satellietzender vooral een soort 'herhaalzender' wordt voor kijkers die bepaalde programma's hebben gemist. De Wereldomroep richt zich met name op Nederlandse kijkers in het buitenland. Dat laatste vraagt volgens programmadirecteur J. Heintz een bijzondere manier van programmeren. “Je moet meebewegen met de Nederlanders in het buitenland.” Dat betekent dat in de zomer - voor de groeiende groep overwinteraars in het Zuiden - andere programma's worden uitgezonden dan voor de Nederlanders die op wintersportvakantie gaan.

Via de satelliet kijkt nu al een groot aantal Nederlanders in het buitenland naar RTL 4 en RTL 5. Vanaf de zomer worden waarschijnlijk ook de zenders van Veronica, SBS en de twee zenders van Arcade via de satelliet gedistribueerd. Volgens een onderzoek van de Wereldomroep zijn er ongeveer 600.000 potentiële Nederlandse kijkers in het buitenland.