Nog altijd geen homo's in Brits leger

LONDEN, 8 JUNI. Het Britse Hooggerechtshof heeft gisteren besloten het verbod op homoseksuelen in het leger in stand te houden. Drie homoseksuele mannen en een lesbische vrouw hadden om een uitspraak gevraagd omdat zij allen wegens hun seksuele geaardheid uit het leger waren ontslagen.

Eén van de rechters zei echter te verwachten dat het verbod niet lang meer zal standhouden. “Het historisch tij keert zich tegen het ministerie van defensie. Vooroordelen verdwijnen en oude barrières worden geslecht. Het lijkt mij uiterst onwaarschijnlijk dat de bestaande politiek het overleeft”, aldus opperrechter Simon Brown.

Maar vooralsnog bevestigt het hof het regeringsstandpunt dat inhoudt dat homoseksuelen om disciplinaire redenen moeten worden geweerd uit het leger. De vijf ontslagen militairen hebben aangekondigd tegen de uitspraak in beroep te gaan. Eventueel stappen zij naar het Europese hof.

Duncan Lustig-Prean, een voormalig marine-commandant die wegens zijn seksuele voorkeur werd ontslagen, is vol vertrouwen. “Dit slagschip van kwezelarij heeft gaten onder de waterlijn en is zinkende.”

Australië, Nieuw Zeeland en ten minste twaalf Europese landen, waaronder Nederland, laten homoseksuelen toe in hun legers. In de Verenigde Staten mogen homo's in het leger zolang zij hun seksuele geaardheid niet kenbaar maken. (Reuter)