MODENIEUWS

Ze wil er “geen oorlogje over ontketenen,” maar leuk is anders. Mode-ontwerpster Mariëlle Vos (HK Utrecht) won onlangs de Grand Prix in de vrouwencollectie van het 'tiende Festival International des Jeunes Stylistes in Hyeres' (Zuid-Frankrijk).

Landgenoot Gert-Jan Kazemier (HK Arnhem) won ook; een prix spécial in de collection femmes. Maar het was Kazemier, niet Vos die in Trouw en De Gelderlander als dè winnaar uit de bus kwam. Een merkwaardige gang van zaken, aldus Vos. Hoe dan ook, twee Nederlandse favorieten in een toonaangevende Franse modewedstrijd (eerdere winnaars waren Xuly Bet, die in Robert Altmans Prêt-à-porter model staat voor een van de sleutelfiguren, en het Nederlandse duo Viktor & Rolf); dat is in de nogal op zichzelf gefixeerde Franse modewereld geen geringe prestatie. De sobere Hollandse school, 'Dutch Modernism' genoemd, slaat in het buitenland blijkbaar aan. Bij Vos uit zich dat in het ontbreken van 'storende elementen' als zakken en sluitingen, en in huidkleurige stoffen die het onderscheid tussen lichaam en kleding minimaliseren. Kazemier werkt met mathematische patronen in 'primair lila' leer, afgewisseld met primaire kleuren geel, blauw en rood. Nu maar hopen dat de winnaars de geboden kansen - stages bij gerenommeerde ontwerpers als Martin Margiela en Martine Sitbon, beursstands op de Prêt-à-Porter-beurs in Parijs, en etalages in Parijse warenhuizen tijdens de najaars-shows - optimaal weten te benutten.

    • Edith Schoots